Leguma care crește glicemia mai mult ca dulciurile. Românii o adoră și-o consumă de mai multe ori pe săptămână
Care este leguma care crește glicemia într-un ritm alert. Românii o consumă frecvent, fără să știe că este mai periculoasă decât dulciurile.
Leguma pe care românii o consumă des, fără să știe că poate crește glicemia mai mult decât dulciurile. Este nocivă pentru organism și, consumată pe termen lung, poate duce la apariția diabetului.
O legumă aparent banală este nocivă pentru organism
Alimentația echilibrată este cheia unui organism sănătos. Medicii și nutriționiștii recomandă mereu includerea legumelor în meniul zilnic. Acestea sunt sănătoase, pline de vitamine și nutrienți, însă există și excepții.
Un experiment făcut de dr. Mihail Pautov a scos la iveală un detaliu șocant. Potrivit medicului, o legumă pe care românii o consumă des este, de fapt, un aliment nociv pentru organism. Crește glicemia mai mult decât dulciurile și poate duce la diabet.
Pentru a descoperi ce alimente duc la creșterea nivelului de zahăr din sânge, dr. Pautov a purtat un senzor pentru monitorizarea constantă a glucozei din sânge. Apoi, a consumat mai multe alimente, pentru a vedea care dintre ele este ”vinovatul” glicemiei crescute.
Leguma populară care crește considerabil glicemia
Dr. Mihail Pautov a mâncat coaste de porc cu salată și cartofi, glicemia sa ajungând brusc la 130 – 140, apoi revenind la 80 și crescând din nou foarte rapid. Potrivit medicului, singurii vinovați de aceste oscilații au fost cartofii.
Pentru a se convinge de asta, dar și pentru a vedea efectele cartofilor asupra glicemiei din sânge, medicul a repetat experimentul. Dr. Pautov a consumat cartofii sub mai multe forme, iar la final, a avut parte de o adevărată surpriză. Fie că erau prăjiți, copți sau fierți, cartofii au crescut nivelul de glicemie din sânge.
”De fiecare dată când am mâncat cartofi, glicemia a luat-o mereu în sus, mai mult decât atunci când mâncam înghețată, prăjituri. Iar explicația e simplă: cartofii conțin cantități mari de amidon, care e transformat de organism în glucoză pură. Mai bine mănânci doar carne cu salată și la final o cupă mică de înghețată, decât să incluzi și cartofi.”, a spus dr. Mihail Pautov.
@doctor.mihailCea mai nesanatoasa mancare zilnica? Recomand sa mancati asta doar de pofta, o data la 2 saptamani max ????????⚕️????????????????♬ original sound – doctor.mihail
Ce se întâmplă în organism dacă mănânci des cartofi prăjiți
Cartofii prăjiți sunt plăcerea nevinovată a multor persoane. Chiar dacă sunt delicioși, specialiștii recomandă consumul lor moderat, odată la 2 săptămâni, cât să îți satisfaci pofta. Aceștia nu doar că duc la creșterea glicemiei, însă au efect nociv și asupra nivelului de colesterol din organism.
Un studiu publicat în The American Journal of Clinical Nutrition a arătat la ce riscuri se expun persoanele care consumă frecvent cartofi prăjiți. Potrivit specialiștilor, riscul de deces prematur este de două ori mai mare pentru aceste persoane, iar cauza este excesul de colesterol. Un nivel crescut de grăsimi în sânge duce la ateroscleroză, o boală care poate provoca infarct și accident cardiovascular.
Dincolo de aceste efecte nocive, consumul regulat de cartofi prăjiți se va vedea și pe cântar. Acumularea kilogramelor în plus, precum și grăsimea excesivă din jurul taliei va duce la ”sufocarea” organelor interne. De asemenea, grăsimea depusă pe vasele de sânge poate duce la infarct sau chiar la apariția cancerului de sân sau de colon.
Nu în ultimul rând, grăsimea de pe burtă crește rezistența la insulină. Astfel, persoanele care prezintă grăsime acumulată în jurul abdomenului sunt predispuse la prediabet și diabet zaharat. Tot grăsimea viscerală este cea care duce și la creșterea valorilor tensiunii arteriale.
Care sunt, de fapt, valorile normale ale glicemiei
Glicemia este concentrația glucozei în sânge. Valorile sale normale sunt 70 – 120 mg la 100 ml sau 70 – 120 mg/dl. Aceste valori pot varia, existând câțiva factori care le influențează. Printre cei mai importanți se numără tipul de alimentație, vârsta persoanei, starea de sănătate și activitatea fizică. Nu trebuie ignorați nici factorii genetici, nivelul de stres și oboseală și nici tratamentele medicamentoase.
Potrivit drmax.ro, seniorii au un indice glicemic mai mare, ajungând la 180 mg/dl. În schimb, în cazul femeilor însărcinate, glicemia este cu 15 – 20 % mai mică. Atunci când glicemia scade sub 65 ml/dl, se instalează hipoglicemia, iar dacă este mai mare de 125 mg/dl, vorbim despre hiperglicemie.
Ce alte alimente, în afară de cartofi, cresc glicemia
Lista alimentelor care cresc nivelul zahărului din sânge este una destul de lungă. Cap de listă sunt alimentele de tip fast-food, urmate de banane. Bananele, chiar dacă sunt recomandate datorită conținutului de fibre și potasiu, conțin și carbohidrați, mai ales dacă sunt consumate foarte coapte.
Foarte mulți carbohidrați mai conține și fasolea care, dacă este consumată în cantități mari, duce la creșterea glicemiei. Fructele uscate cresc și ele glicemia, iar explicația este simplă. Acestea conțin mult zahăr și, tocmai de aceea, este recomandat să consumi maxim 30 g pe zi.
De evitat sunt și pastele, orezul și pâinea albă, toate având carbohidrați pe care organismul îi transformă în glucoză. Pe listă se înscriu și lactatele vegetale, cum este laptele de soia, de migdale sau de orez. Acestea conțin zahăr sau îndulcitori, ceea ce nu face decât să crească nivelul glicemiei.
Creșterea glicemiei din organism poate fi provocată și de cerealele rafinate, de sucurile naturale sau de alimentele supraprocesate. Nu fac excepție nici mierea, siropurile dulci și nici alimentele care conțin îndulcitor în loc de zahăr.
Care este reacția ta?