Leguma care poate deveni otrăvitoare. Mulți români o consumă vara, fără să știe la ce pericole se expun
Leguma pe care mulți români o consumă, fără să știe că poate deveni otrăvitoare. Conține substanțe toxice care afectează sistemul digestiv.
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/06/dovlecei-leguma-otravitoare.jpg?#)
Leguma aparent inofensivă care poate deveni otrăvitoare. Este una dintre trufandalele verii și este consumată frecvent de către români. Iată ce riscuri pentru sănătate se ascund în spatele ei!
Leguma banală care poate fi otrăvitoare pentru organism
Alimentația joacă un rol esențial pentru organism, astfel că din meniul zilnic nu ar trebui să lipsească legumele. Aceasta sunt o doză de vitamine, însă potrivit specialiștilor, unele dintre ele trebuie consumate cu atenție, deoarece pot fi otrăvitoare.
O legumă aparent banală poate reprezenta un adevărat pericol. Dovlecelul, căci despre el este vorba, se poate transforma într-un inamic pentru sănătate. Mulți români îl consumă vara sau îl integrează în fel de fel de diete, fără să știe că poate fi otrăvitor.
Potrivit Le Journal du Net, a existat o perioadă în care dovleceii au fost considerați periculoși. Mai exact, între anii 2012 – 2016, mai multe persoane au declarat că au fost otrăvite în urma consumului de dovlecei. Drept urmare, autoritățile sanitare s-au văzut nevoite să tragă semnale de alarmă.
Când pot deveni dovlecii otrăvitori
În continuare, grădinarii amatori nu știu că dovleceii pot fi otrăvitori. Nu doar ei pot fi periculoși pentru organism, ci și alte legume din familia cucurbitaceelor, precum dovlecii sau dovlecii plăcintari.
Dovleceii pot deveni otrăvitori în urma procesului de hibridizare sălbatică. Dovleceii, prin natura lor, dezvoltă atât flori masculine, cât și feminine. Pentru că acestea nu înfloresc simultan, se creează ocazia perfectă pentru transferul de polen cu alte plante. În acest fel, iau naștere soiurile hibride de dovlecei.
Această hibridizare poate fi periculoasă, mai ales că uneori are loc între plante comestibile și plante decorative. Rezultatul poate fi un exemplar cu aspect normal, dar cu un conținut ridicat de substanțe toxice, numite cucurbitacine. Acestea dau un gust amar legumei și, odată ingerate, pot avea un efect nociv asupra sistemului digestiv.
De obicei, un astfel de proces de hibiridizare este destul de rar. Totuși, este întâlnit în grădinile unde se cultivă mai multe specii de cucurbitacee în același spațiu. Astfel, fără să își dea seama, grădinarii se pot expune unui pericol pe care ar fi putut să îl evite.
Care este reacția ta?






