Leguma din România pentru care străinii sunt în stare să stea la coadă. Mulți abia o așteaptă și îi recunosc gustul și calitățile nutritive deosebite. Suprafața cultivabilă s-a înjumătățit, iar producția a atins cel mai mic nivel
Leguma dorită de străini, cu beneficii uimitoare pentru sănătate. Suprafața cultivată a ajuns la jumătate, însă producția are cel mai mic nivel din 2015.
Una dintre legumele care se plantează în România se numără printre cele pentru care care străinii sunt în stare să stea la coadă. Mulți abia o așteaptă să apară la vânzare pentru că îi recunosc gustul și calitățile nutritive deosebite. Studiile arată că suprafața cultivată s-a înjumătățit.
Aceasta este leguma românească dorită de străini
Țara noastră dispune de terenuri agricole cu numeroase plante savuroase, care merg la export. O legumă cultivată de agricultorii români este dorită de cei din afara granițelor. Cartoful este cel care a cucerit inimile oamenilor.
Acesta ajunge la polonezi, nemți, olandezi și francezi, care îi apreciază valorile nutriționale și mai ales, gustul. Străinii caută alimentul pentru că îl consumă în cantități industriale. Mulți abia așteaptă să-l savureze în diverse bucate.
Zona Harghitei este recunoscută drept „patria cartofului”. În această regiune, în fiecare an, fermierii cultivă 6.000 de hectare de cartofi. Pe o suprafață de 1.000 de hectare se plantează soiuri timpurii de cartofi.
O mare parte din producție este destinată exportului. Acesta este motivul pentru care agricultorii au luat măsuri importante. Pentru a satisface cererile tot mai mari ei au fost nevoiți să depună eforturi pe măsură.
Suprafața cultivată cu cartofi, mai mică în ultimii 10 ani
Din păcate, în ultima perioadă suprafața cultivată cu cartofi de pe terenurile agricole din România s-a înjumătățit. Datele Institutului Național de Statistică (INS) arată că țara noastră se confruntă cu cea mai mică recoltă de cartofi din ultimii 10 ani.
Principalii vinovați pentru această situație neplăcută sunt condițiile meteo și lipsa spațiilor de depozitare. Un alt factor negativ ar fi costurile ridicate de producție, conform revista-ferma.ro.
În anul 2023, producția de cartofi de toamnă a fost de doar 1,58 milioane de tone, cu 262.200 de tone mai puțin decât în 2022. INS susține că randamentul mediu a scăzut dramatic. În felul acesta s-a ajuns la doar 14.164 kg/hectar, față de 16.219 kg/hectar în anul precedent.
Această scădere accentuează trendul descendent care a început să aibă loc după 2017, când producția de cartofi atinsese un nivel record de 2,8 milioane de tone. La ora actuală, România a ajuns la un record negativ din 2015 încoace.
În concluzie, suprafețele cultivate cu cartofi sunt mai puține și randamentele tot mai mici. Din păcate, în felul acesta prețul la cartofi va crește și autoritățile se vor face nevoite să importe leguma din alte țări europene.
România, pe locul 9 la cultura de cartofi
Eurostat a realizat un clasament la nivelul statelor membre UU cu privire la cei mai mari producători de cartofi. România a ocupat poziția a noua în anul 2023, cu 1,085 milioane tone, în scădere faţă de 1,345 milioane tone, în 2022.
Prima poziție a fost ocupată de Germania, cu 11,6 milioane tone, 24% din totalul UE. Pe următoarele locuri s-au aflat Franţa (8,62 milioane tone, 17,9%), Ţările de Jos (6,49 milioane tone, 13,4%) și Polonia (5,59 milioane tone).
Belgia (4,12 milioane tone), Danemarca (2,75 milioane tone), Spania (1,95 milioane tone) și Italia (1,26 milioane tone) sunt, de asemenea, printre cei mai mari producători de cartofi de la nivelul Uniunii Europene.
Care este reacția ta?