Mâncărurile pe care nu e bine să le comanzi niciodată la restaurant. Arată fabulos, sunt foarte gustoase, dar nimeni nu știe cât de periculoase sunt
Preparatele pe care nu e bine să le comanzi niciodată la restaurant. Chiar dacă arată bine și sunt gustoase, pot conține bacterii periculoase.
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/06/mancaruri-restaurant.jpg?#)
Un medic a spus ce mâncăruri nu ar trebui să comanzi niciodată la restaurant. Chiar dacă arată bine și sunt delicioase, pot provoca mari probleme de sănătate.
Ce mâncăruri nu ar trebui să comanzi niciodată la restaurant
Atunci când mergi la restaurant, există multe preparate pe care suntem tentați să le comandăm. Cu toate acestea, unele dintre ele nu sunt recomandate de un medic.
Dr. Christine Adaeze Nwoha, specialistă în boli cronice din Texas, a tras un semnal de alarmă în legătură cu aceste alimente. Pe unele dintre ele, mulți le consideră “rafinate”, însă pot fi periculoase pentru sănătate.
Medicul a spus, într-un clip video postat pe pInstagram, că evită să consume aceste alimente la restaurant. Preparatele menționate pot conține bacterii periculoase.
Carnea în sânge și stridiile crude se numără printre felurile de mâncare comandate de foarte multe persoane. Acestea pot ascunde, însă, bacterii cum ar fi E.coli, salmonella și norovirus.
Din cauza acestor microorganisme prezente în preparate, au loc anual peste 420.000 de decese la nivel global. Doar în Marea Britanie, aproximativ 2,4 milioane de persoane se confruntă cu toxiinfecție alimentară, după cum arată Agenția pentru Standardele Alimentare (FSA).
Consumul de carne de vită în stare rare sau mediu-rare, mai ales sub formă de burgeri, poate provoca probleme serioase. Acest tip de carne poate conține bacterii și în interior, care pot fi eliminate doar prin gătitul suficient.
“Carnea tocată poate conține bacterii nu doar la suprafață, ci și în interior, iar gătitul insuficient lasă bacteriile vii”, a explicat Dr. Nwoha.
În cazul unei fripturi, de exemplu, bacteriile sunt eliminate în timpul gătirii. În schimb, la burgeri există un risc mai mare de a face toxiinfecție alimentară. Dacă, totuși, vrei să comanzi un burger, asigură-te că este bine gătit.
“Dacă cineva aduce un burger rare (n.r. care nu este bine prăjit.) la masă, cereți să-l schimbe și să-l gătească bine”, este sfatul medicului specialist, notează dcmedical.ro.
Cât de periculoase sunt stridiile crude
Dr. Nwoha evită să comande stridii crude la restaurant și a oferit exemplu unei prietene care s-a confruntat cu mari probleme. Aceasta a fost internată la spital pentru mai multe luni după ce a consumat o stridie contaminată cu Bacteria Vibrio vulnificus.
Aceasta se găsește în ape costiere calde și poate cauza o infecție severă, mai ales în cazul femeilor însărcinate sau persoanelor care au un sistem imunitar slăbit. Mai mult, bacteria poate duce rapid la sepsis și la deces. Simptomele apar după doar câteva ore și constă în greață, vărsături, diaree și dureri abdominale.
Stridiile pot fi și purtătoare de norovirus. Acesta poate să declanșeze infecții grave la nivelul creierului și măduvei spinării, cum ar fi encefalita și meningita.
Avertismentele și recomandările medicului vin pe fondul unei creșteri alarmante a unui tip foarte toxic de E.coli. Acest tip a crescut de aproape zece ori în Marea Britanie, în doar șapte ani. Cercetătorii britanici suspectează că există o legătură între acest patogen și numărul tot mai mare de cazuri de cancer colorectal la persoanele care au sub 40 de ani.
STEC se găsește mai ales în alimentele care sunt gata de consum. Acestea pot fi fructele tăiate și salatele, dar și carnea care nu este gătită suficient. Anul trecut, peste 280 de persoane au fost afectate de un focar de STEC în urma consumului de sandwichuri în care era salată contaminată.
Dr. Nwoha a încheiat prin a spune că “nu este momentul să comandați carnea în sânge sau stridii crude, mai ales dacă sunteți însărcinată sau aveți un sistem imunitar compromis”.
Care este reacția ta?






