Mici cu Salmonella și pești cu larve de Anisakis, descoperiți la terasele din Buzău. S-au aplicat amenzi de peste 33.000 de lei
Inspectorii sanitar-veterinari au descoperit mici cu Salmonella și pești cu larve de Anisakis. Amenzile depășesc 33.000 de lei
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/06/mici-si-pesti-contaminati.jpg?#)
Mici cu Salmonella și pești cu larve de Anisakis, descoperiți la mai mulți operatori economici din Buzău. În urma mai multor controale efectuate pe parcursul lunii mai, inspectorii DSVSA au retras de a comercializare mai multe kilograme de carne și au aplicat zeci de amenzi.
Mici cu Salmonella și pești cu larve de Anisakis, descoperiți la terasele din Buzău.
Inspectorii DSVSA Buzău au efectuat 372 de verificări la operatorii economici din oraș, pe întreg lanțul, pornind de la producție și până la comercializare. Verificările au vizat, în principal, respectarea condițiilor generale de igienă și de respectare a cerințelor de trasabilitate și a modului de etichetare a produselor alimentare.
În urma acestor controale s-au retras șase kilograme de mici dintr-un lot în care s-a identificat bacteria Salmonella. De asemenea, s-au găsit și pești ce conțineau larve de Anisakis. Acești paraziți se găsesc în pești precum heringul, morunul și macroul și cauzează o boală parazitară rară – anisakiaza.
Prezența acestui parazit în organismul uman se manifestă prin durere abdominală, uneori violentă, și semne alergice, ca urticarie, prurit, edem. Netratată, boala declanșează ocluzia intestinală, provocată de formarea unei tumori ce înglobează și parazitul. Tratamentul constă în extracția pe cale chirurgicală a viermelui. Anisakiaza se previne asigurând congelarea la -20 de grade a peștelui imediat după pescuirea lui. De asemenea, este necesară gătirea pe foc înainte de consum.
Amenzii de zeci de mii de lei și produse confiscate
Potrivit inspectorilor DSVSA Buzău: „În urma controalelor efectuate au fost constatate următoarele neconformităţi: deficienţe structurale, lipsa verificării stării de sănătate, lipsa monitorizării temperaturii din spaţiile frigorifice, deficienţe de etichetare, depozitare şi manipulare a produselor alimentare. Urmare a acestor neconformităţi au fost aplicate 6 amenzi contravenţionale în valoare totală de 33.600 lei şi 26 avertismente”.
De asemenea, au fost prelevate 346 de probe de produse alimentare pentru a se determina gradul de conformitate ale acestora, în concordanță cu prevederile legale în vigoare.
„În urma analizării probelor prelevate, într-o probă de macrou şi una de hering au fost identificate larve de Anisakis. Facem precizarea că larvele au fost detectate în cavitatea abdominală şi nu în musculatură. În plus, prin congelare, larvele de Anisakis mor. În perioada menţionată, DSVSA Buzău a intervenit pentru soluţionarea a 4 alerte alimentare primite prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje şi au fost retrase de la comercializare 6 kilograme de mici dintr-un lot la care s-a detectat Salmonella”, mai informează sursa citată.
Care este reacția ta?






