Mihaela Bilic propune o măsură controversată pentru reducerea risipei alimentare: „Știm să fim cumpătați dacă ne ustură la portofel”

Măsura surprinzătoare despre care Mihaela Bilic consideră ca poate reduce semnificativ risipa alimentară. Mulți nu vor fi de acord cu ea.

May 12, 2025 - 23:30
 0  1
Mihaela Bilic propune o măsură controversată pentru reducerea risipei alimentare: „Știm să fim cumpătați dacă ne ustură la portofel”

Mihaela Bilic susține o propunere neașteptată pentru reducerea risipei alimentare. Nutriționistul își dorește ca restaurantele să taxeze clienții pentru mâncarea pe care, de fapt, nu o consumă și rămâne în farfurie.

Mihaela Bilic vrea să reducă risipa alimentară

Mihaela Bilic propune un sistem revoluționar pentru reducerea risipei alimentare. Inspirându-se din modelul restaurantelor „all you can eat”, Nutriționistul atrage atenția asupra tendinței de a consuma în exces, stimulată de oferta nelimitată.

Pentru a evita aruncarea mâncării, anumite localuri au introdus taxa pentru ceea ce rămâne în farfurie. Chiar dacă mulți ar putea fi revoltați de metodă, aceasta pare să dea roade.

„Cum ar fi să plătim pentru mâncarea pe care o aruncăm, nu pentru ceea ce mâncăm? Sigur cunoașteți cu toții restaurantele de tip ‘all you can eat’ la care plătești o sumă fixă și mănânci până nu mai poți. Alții le spun ‘all inclusive’ sau ‘bufet suedez’, dar principiu; e același: multă mâncare din care te servești singur, fără porții individuale sau limită de cantitate.

Ce se întâmplă în astfel de situații? Instinctele ne împing la lăcomie, o facem lată și ne îndopăm peste măsură, avem ochii mai mari decât stomacul și nu ne putem abține, vrem din toate și TOT! La final, în loc să ne bucurăm de așa ospăț, rămânem cu o senzație neplăcută: am pierdut controlul și am exagerat”, a spus Mihaela Bilic într-o postare pe Facebook. 

„Este incredibil cum ni se schimbă comportamentul”

Mihaela Bilic subliniază faptul că în fața porțiilor nelimitate, pofta câștigă. Totuși, la final ne dăm seama că nu putem consuma tot, iar produsele rămân neconsumate. „Restauratorii care se încumetă să propună un astfel de bufet diversificat, au venit cu o soluție ingenioasă: nu plătești o sumă fixă ca să mănânci cat poți, ci plătești la gramaj tot ce rămâne în farfurie neconsumat.

Este incredibil cum se ni se schimbă comportamentul și suntem capabili să devenim ponderați când vine vorba de bani! Brusc ne trezim că putem să gustăm un pic din fiecare preparat, că nu mai umplem cu vârf farfuria… știm să fim cumpătați și moderați dacă ne ustură la portofel!”, a continuat Mihaela Bilic.

Care este reacția ta?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow