Nicușor Dan, prima conferință de presă după măsurile de austeritate anunțate de Guvernul Bolojan. Administrația prezidențială își va reduce bugetul cu 20%. Update
Președintele României, Nicușor Dan, va avea prima conferință de presă după măsurile de austeritate anunțate de Guvernul lui Bolojan
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/07/hepta8434868-scaled.jpg?#)
Nicușor Dan susține luni, 14 iulie, prima conferință de presă după măsurile de austeritate anunțate de Guvernul Bolojan. Președintele va răspunde tuturor întrebărilor adresate de români prin intermediul presei.
Nicușor Dan a dezvăluit cine sunt donatorii din campania electorală
Președintele României a adus și cifre clare după discuțiile din spațiul public legate de finanțarea campaniilor sale electorale. Nicușor Dan a vorbit despre sumele primite și cheltuite în campaniile pentru alegerile locale și prezidențiale, inclusiv donații online, împrumuturi și rambursări de la stat.
Potrivit acestuia, în pre-campania pentru alegerile prezidențiale din 2025 a strâns 9,5 milioane de lei, iar în campania propriu-zisă din turul 2 a cheltuit peste 40 de milioane de lei, toți banii provenind din împrumuturi declarate de la persoane fizice.
Cinci persoane au donat sume mai mari de 250.000 lei, iar o donație de aproape jumătate de milion a fost făcută de cineva care nu a vrut să își dezvăluie identitatea, dar informațiile despre această persoană sunt la autorități.
„În pre-campania din alegerile locale din 2024 am avut donații de 1.750.000 de lei, din care și cheltuieli de 1.600.000 de lei. Deci diferența dintre donațiile pe care le-am primit și cheltuielile pe care le-am făcut este de 145.000 de lei. Dintre donatori: Măriuca și Florin Talpeș, 660.000 de lei, Bogdan Micu, 250.000 de lei. Astea sunt sumele mai mari de 5.000 de euro. Și 3.179 donații online de la 2.954 de donatori care au donat prin platformă. Suma strânsă a fost de 843.000 de lei. Asta a fost pre-campania, unde, după cum știți, cheltuielile nu sunt rambursate de stat.
În campania din 2024 pentru alegerile locale, am cheltuit 660.000 de lei, care e suma maximă potrivit legii, pentru care m-am împrumutat de 480.000 de lei. Și suma de 660.000 mi-a fost rambursată de AEP și eu am rambursat aceste împrumuturi, care au venit de la o bancă și de la 3 persoane fizice, pe care le-am trecut pe hârtie. În pre-campania prezidențială din 2025, donațiile au fost de 9.500.000 de lei, cheltuielile au fost de 7.000.000 de lei, deci rezultă o diferență de 2.500.000 de lei, donații totale mai mult decât cheltuielile pe care noi le-am făcut în pre-campanie. Donații online mai puțin de 5.000 de euro au fost 18.700 de donații de la 15.800 de donatori unici, iar suma strânsă a fost de 6.500.000 de lei.
A fost o întrebare în timpul campaniei: cine au fost persoanele care au donat sume mai mari? 5 persoane: Măriuca și Florin Talpeș, 810.000 de lei, Dan, 810.000 de lei, Aurelian, 500.000 de lei, Ana Maria Mihai, 250.000 de lei și o persoană care a donat 485.000 de lei și care a dorit să rămână confidențială. Evident că informația este la autoritățile statului despre cine este respectiva persoană.
Iar în campanie, cele 30 de zile plus cele două săptămâni, turul 2 pentru alegerile prezidențiale, cheltuielile pe care le-am făcut în turul 1: 20.500.000 de lei, pentru care am solicitat rambursarea de la AEP. Pentru asta m-am împrumutat cu 20.200.000 de lei de la 111 persoane. Cheltuielile totale din turul 2, 40.500.000 de lei asta era limita legală, pentru care m-am împrumutat cu 38.500.000 de la 239 persoane”, a explicat Nicușor Dan.
Nicușor Dan, despre pensiile speciale ale magistraților. Președintele dă vina pe politicieni
Cât despre pensiile speciale ale magistraților, Nicușor Dan a dat vina pe politicieni, spunând că aceștia au greșit grav în momentul în care au permis ca pensiile speciale ale acestora să fie mai mari decât salariile. De asemenea, șeful statului a transmis un mesaj ferm pentru magistrații din România: judecătorii și procurorii care pot ieși acum la pensie își păstrează drepturile chiar dacă decid să rămână în funcție. Această prevedere tranzitorie va fi păstrată în noua lege, pentru a nu destabiliza și mai mult sistemul.
„O chestiune importantă, pentru că vom vorbi în setul al doilea de măsuri de pensiile speciale ale magistraților. Aici sunt de spus câteva lucruri. În primul rând, că a fost o greșeală uriașă a politicului în momentul în care pensia a ajuns să fie mai mare decât salariul.
Și atunci, evident că în momentul în care, într-o meserie, pensia este mai mare decât salariul, stimulezi oamenii să iasă din sistem. Asta a fost prima greșeală. A doua greșeală a clasei politice față de magistrați a fost că, în ultimii ani, față de situația, evident, nepotrivită care a fost creată, au fost mesaje heirupiste care au făcut ca, din zona de magistrat și procuror, foarte mulți să iasă la pensie.
Și în felul ăsta, din păcate, calitatea actului de justiție a scăzut în România. Acum, mesajul care este important, care este foarte ferm: în legea magistraților, în acest moment, există o prevedere tranzitorie care spune că persoanele care îndeplinesc condiția de pensionare la acest moment își păstrează drepturile pe care legea le prevede la acest moment, în ipoteza în care vor ieși la pensie mai târziu.
Și ceea ce vreau să transmit foarte ferm este că această prevedere tranzitorie va rămâne în modificarea legii magistraților. Adică, mesajul meu este că toți cei care îndeplinesc vârsta de pensionare în acest moment nu trebuie să se precipite să iasă din sistem, pentru că această prevedere va rămâne în vigoare și asta este în folosul sistemului de justiție din România”, a mai explicat oficialul.
De ce nu s-a început cu „tăierea privilegiilor” în măsurile fiscale? Răspunsul lui Nicușor Dan
Nicușor Dan a vorbit și despre creșterea TVA-ului, ținând cont că în campania electorală a promis că nu se va lua această măsură. Potrivit oficialului, măsurile fiscale nu au început direct cu „tăierea privilegiilor” din cauza presiunii puse de piețele financiare.
„În momentul în care o să vină rectificarea bugetară pentru 2025, administrația prezidențială va propune o reducere cu 20% a bugetului propriu pentru a participa la acest efort colectiv. Cred că, și am primit des această întrebare: de ce nu s-a început cu măsuri de corecție, acele măsuri de corecție a privilegiilor, înainte de măsuri care să afecteze toată lumea?
Răspunsul este că a fost o presiune a timpului pentru piețele financiare, care au fost expuse ani de zile la promisiuni neonorate ale României de a reduce cheltuielile. Singurul răspuns care era credibil pentru ei, sub presiunea timpului, a fost că vor crește venituri.
Însă, pe chestiunea TVA-ului, angajamentul guvernului, în momentul în care el a fost investit, a fost că TVA-ul nu va crește și că vom avea o reevaluare la începutul lunii octombrie, înainte de evaluarea Comisiei din 15 octombrie, și vom vedea în acel moment dacă măsurile sunt suficiente sau nu.
Pentru ca România să poată să treacă de această perioadă fără majorarea TVA-ului, era nevoie de un set de măsuri, discuții cu Comisia, cu agențiile de rating, și această măsură putea să nu fie luată la acest moment”, a mai explicat șeful statului.
Nicușor Dan: „Am promis că facem reforme, le vom face”
Președintele României, Nicușor Dan, a dat asigurări în conferința de presă că măsurile fiscale luate de Guvern sunt temporare și fac parte dintr-un plan de redresare economică. Le-a transmis românilor că, dacă țara evită greșelile, va intra în OCDE până la finalul lui 2026, ceea ce va atrage investitori străini.
„În primul rând, pe măsuri de fiscale, câteva chestiuni. Vreau să transmit românilor că este o chestiune provizorie, că România are potențial economic, așa cum am spus de mai multe ori. La sfârșitul lui 2026, dacă nu facem greșeli, vom intra în OCDE și, în felul acesta, România va fi interesantă pentru investitori străini.
De asemenea, economia românească are un potențial de dezvoltare imediat ce vom trece peste această scurtă perioadă de redresare. Al doilea lucru, vreau să asigur investitorii și piețele financiare că suntem oameni serioși. Am promis că facem reforme, le vom face pentru ca situația financiară a României să se redreseze”, a declarat Nicușor Dan.
Nicușor Dan, prima conferință de presă după măsurile de austeritate anunțate de Guvern
Șeful statului era așteptat să ofere un punct de vedere cu privire la măsurile de austeritate luate de noul Executiv condus de Ilie Bolojan cu scopul de a combate deficitul bugetar. De asemenea, el va vorbi și despre pachetul următor de măsuri fiscal-bugetare ce va fi implementat în toamnă.
Nicușor Dan este așteptat să explice și de ce întârzie semnarea decretelor de pensionare a zeci de magistrați, dar și să vorbească despre numirea șefilor serviciilor secrete.
El a anunțat organizarea acestei conferințe de presă în cadrul Congresului PNL. Când a plecat de la evenimentul politic, președintele a fost întrebat dacă va continua să comunice la fel de mult ca la începutul mandatului, când făcea declarații aproape zilnic.
„La începutul mandatului colegii dumneavoastră mă așteptau la poartă ceea ce nu era… Luni la ora 10 facem o conferință și o să răspund la absolut toate întrebările”, a afirmat Nicușor Dan la finalul congresului PNL, în urma căruia Ilie Bolojan a fost ales președintele formațiunii politice.
Președintele va vorbi despre cota majorată de TVA
Până la acest moment, Nicușor Dan nu a avut nicio replică cu privire la măsurile economice decise de Guvern și asumate în Parlament. Printre acestea se numără inclusiv creșterea TVA, despre care președintele anunțase, însă din campanie, ba chiar a dat și în scris, că nu va crește dacă va ajunge șef al statului.
Întrebat, recent, de ce Nicușor Dan nu și-a asumat majorarea cotei de TVA de la 19 la 21%, Diminic Fritz, liderul USR, a explicat că președintele și-a pus deja amprenta pe programul de guvernare încă de la nominalizarea primului ministru.
„Președintele a fost foarte implicat în perioada de până la nominalizarea premierului și cred că, pe bună dreptate, și-a pus o amprentă pe programul întreg al guvernării. Eu cred că, dacă ne uităm efectiv pe măsurile pe care le-am agreat, pe care le vom lua, nu în prima săptămână, dar pe perioada guvernării, acolo o să regăsim foarte multe idei și cerințe ale lui Nicușor Dan.
Din momentul în care s-a făcut guvernul, președintele nu mai poate să facă micro-management și nu poate să facă agenda guvernului în fiecare săptămână. Și de aceea cred că secvența măsurilor este ceva ce, până la urmă, premierul și-a asumat prin angajarea răspunderii în Parlament. Și aici cred că și constituțional este sănătos cumva ca premierul cel ales de Parlament să își impună acum viziunea”, a explicat Dominic Fritz în emisiunea Insider Politic.
Care este reacția ta?






