O boală extrem de contagioasă face ravagii în Europa. Patru țări frecventate de turiști, afectate puternic în doar câteva luni
Este focar de o boală extrem de contagioasă în Europa. Multe țări de pe continent, frecventate de turiști, sunt în alertă după cazurile de îmbolnăvire.
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/07/hepatita-a.jpeg?#)
Un focar agresiv de hepatită A lovește Europa Centrală din plus. Peste 2.000 de persoane s-au infectat doar în primele șase luni ale anului 2025, potrivit celui mai recent raport ECDC, iar nouă oameni și-au pierdut viața.
O boală extrem de contagioasă face ravagii în Europa. Mii de cazuri au fost înregistrate
Cele mai afectate țări sunt Austria, Cehia, Slovacia și Ungaria, unde virusul se răspândește alarmant, mai ales în zonele cu igienă precară sau consum ridicat de alimente crude. Conform datelor publicate în iunie 2025, Austria a raportat peste 600 de cazuri confirmate de hepatită A, devenind epicentrul focarului din regiune.
Cehia se apropie de 500 de cazuri, iar autoritățile locale au declarat deja stare de alertă sanitară în mai multe regiuni. Ungaria are aproximativ 430 de cazuri, iar Slovacia, care se confruntă cu un focar activ din 2022, a înregistrat peste 300, scrie New York Times.
Hepatita A lovește din plin Europa. Cele mai afectate țări
În total, bilanțul ajunge la peste 2.000 de cazuri și 9 decese asociate direct cu virusul. Boala este cauzată de virusul hepatitei A și se transmite prin apă sau alimente contaminate, dar și prin contact apropiat cu persoane infectate. Persoanele fără adăpost, consumatorii de droguri, cei care trăiesc în condiții mizere și persoanele nevaccinate sunt cele mai expuse.
ECDC avertizează că, în cazul persoanelor peste 40 de ani sau cu boli hepatice preexistente, riscul de complicații este major, ba chiar poate provoca deces. Nu toate persoanele infectate au simptome clare, însă atunci când apar, acestea sunt: febră, greață, scăderea poftei de mâncare, dureri abdominale, oboseală extremă, diaree și, în unele cazuri, icter, adică îngălbenirea pielii și a ochilor.
Simptomele la care trebuie să fim atenți
Alte semne comune sunt urina închisă la culoare și scaunele de culoare deschisă. În formele severe, boala poate necesita internare de urgență. Investigațiile epidemiologice sugerează că în multe cazuri, infectarea a avut loc prin consumul de fructe sau legume crude spălate insuficient, în special în zonele rurale sau piețele aglomerate. De asemenea, alte surse de infectare mai pot fi preparatele gătite prost sau alimentele manipulate de persoane bolnave care nu respectă regulile de igienă.
Cea mai eficientă metodă de protecție rămâne vaccinarea. Vaccinul anti-hepatită A se administrează în două doze la un interval de 6–12 luni și oferă imunitate pe viață. De asemenea, specialiștii recomandă oamenilor să se spele cât mai des pe mâini, dar să evite apa de la robinet din zonele afectate.
În caz de contact cu o persoană infectată, se poate administra imunoglobulină în termen de două săptămâni pentru prevenirea infecției. Agenția solicită, de asemenea, programe de vaccinare specifice, „profilaxie post-expunere” pentru a apropia contactele și a preveni infecția și mai multe teste genetice pentru virus, precum și o educație și o conștientizare sporite în rândul grupurilor cu risc ridicat.
Care este reacția ta?






