Plaja din România unde sunt „ascunse” tone de metale rare. Puțini știu unde se află

Plaja din România unde sunt "ascunse" tone de metale rare. Unde se află, de fapt, acest loc. Puține persoane știu despre el.

Jul 11, 2025 - 14:00
 0  0
Plaja din România unde sunt „ascunse” tone de metale rare. Puțini știu unde se află

Plaja din România unde se află “ascunse” tone de metale rare. Nisipul de aici este foarte valoros, iar în trecut era adus în fabrică. Puțini români știu unde se află acest loc.

Plaja din România unde sunt „ascunse” tone de metale rare. Unde se află

Multe plaje sunt de pe litoralul românesc sunt cunoscute și frecventate de turiști în sezonul estival. Unele sunt, însă, mai puțin cunoscute, însă nici nu este permis ca turiștii să le viziteze.

Plaja Vadu este o plajă sălbatică, situată în localitatea Vadu, din județul Constanța. Această plajă se află la 25 de kilometri de Năvodari și face parte din Rezervația Biosferei Delta Dunării.

Este una dintre cele mai frumoase plaje din țară și este foarte liniștită, spre deosebire de atmosfera din stațiunile turistice.

Puțini știu despre plaja Vadu că este cea mai valoroasă din România, deoarece conține metale rare, cum ar fi zirconiu, toriu, hafniu sau aur. În acest loc, Ceaușescu a construit renumita fabrică de metale rare, unde se prelucra materia primă de pe Grindul Chituc, județul Constanța.

Înainte de anul 1989, se lua nisipul de la malul mării și era adus în fabrică, acolo unde era selectat și băgat în cuptoare pentru coacere.

Ulterior, era transportat la Merișani și Glogova, unde se petrecea partea siderurgică. La fabrica din Vadu se obțineau, într-o singură tură, câte 2 – 3 tone de metale rare, mai ales zirconiu. Se ajungea, uneori, și la 4 tone.

Aici se obțineau metale în valoare de milioane de dolari

În acea perioadă, din nisipul de la Vadu, se obțineau metale rare care aveau valoarea de 4,71 milioane de dolari, în numai câteva ore, luând în calcul că un gram de zirconiu costă 1,57 de dolari, iar un gram de hafniu 1,2 dolari.

“Din punct de vedere metalogenetic depozitul de nisipuri grele de la Chituc reprezintă unul din depozitele clasice folosite în trecut ca sursă pentru așa-numitele matale rare.

Ca urmare a evaluărilor privind materiile prime critice pentru Comisia Europeană, a apărut o nouă listă în care atât metalele rare ușoare cât și cele grele sunt desemnate critice pentru Comisia Europeană.

Valoarea lor este inestimabilă”, a declarat Ștefan Marincea, directorul Institutului de Geologie al României, acum ceva timp, pentru Libertatea.

Care este reacția ta?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow