Proiectul de lege care ar putea schimba școala românească din temelii. Părinții vor merge la închisoare dacă nu vor face asta
Guvernanții pregătesc o lege care poate aduce schimbări radicale în sistemul educațional. Părinții pot face închisoare dacă nu aplică o măsură simplă.
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/07/parintii-inchisoare-lege-copii-elevi-serbare.jpg?#)
Pentru a stopa cazurile de violență în școli, aleșii au pregătit un proiect de lege menit să îi responsabilizeze la maxim pe părinții tinerilor. În ce condiții riscă aceștia să meargă chiar la închisoare.
Părinții care nu fac asta pentru copiii lor riscă închisoarea. Ce prevede un proiect de lege depus în Parlament
În ultimii ani, cazurile de violență în școlile din România au explodat. Periodic, au loc conflicte, unele de natură fizică, între elevi. Au existat și situații în care tinerii au intrat în dispute cu profesorii.
În nenumărate rânduri, opinia publică a făcut apel la decidenți să ia măsuri pentru a stopa acest fenomen care pare scăpat de sub control. În prezent, unica sancțiune ce poate fi aplicată în astfel de situații, a elevilor violenți, este doar amenda aplicată părinților.
Pe viitor, ”aleșii” din Legislativ vor ca părinții care nu iau măsuri menite la îndreptarea copiilor lor să meargă chiar la închisoare. Ce se va întâmpla mai exact.
Ei bine, părinții care nu își duc copiii cu comportament violent la consiliere psihologică riscă închisoarea, potrivit unui proiect de lege depus în Parlament. Se face, astfel, pasul uriaș de la o simplă sancțiune ce putea fi aplicată în astfel de situații, la privarea de libertate.
Inițiatorul acestui proiect de lege, deputatul liberal Florin Roman, a depus recent proiectul care îi vizează direct pe minorii ce comit acte de violenţă. ”Am depus proiectul de lege, care înăspreşte sancţiunile pentru minorii ce comit acte de violenţă. Alături de colegi liberali şi social-democraţi.
Până acum, singura sancţiune ce putea fi aplicată în astfel de situaţii era doar amenda aplicată părinţilor. Şi parcurgerea unei perioade de consiliere psihologică. Numai ca acest ultim lucru nu se mai petrecea”, scrie Roman într-o postare pe Facebook.
Câți ani pot petrece la închisoare părinții care nu vor respecta prevederile legii
În aceeași postare din online, politicianul îi avertizează clar pe părinții din România. Cei care au copii violenți și nu merg cu ei la consiliere psihologică riscă sancțiunea aspră cu închisoarea. Pot face de la 1 la 3 ani.
Din același proiect legislativ mai aflăm un alt aspect important. Pentru elevii minori care nu răspunde penal și au săvârșit o faptă cu violență, se poate dispune plasamentul într-un centru rezidențial specializat.
Intervin în ecuație și direcțiile județene de asistență socială și protecția copilului. Lor le revine sarcina de a crea cel puțin un centru rezidențial specializat de consiliere şi integrare socială a copilului care a comis o faptă penală și nu răspunde penal.
”E nevoie de măsuri dure pentru ca fenomenul delicventei juvenile să fie combătut, iar părinții minorilor violenți să înțeleagă ca dacă nu își supraveghează copiii riscă viitorul familiei”, mai notează Florin Roman.
Ce spune statistica despre cazurile de violență: 90% au loc în școli
Statisticile date publicității de Poliția Română pentru tot anul 2024 arată că peste 90% dintre infracțiunile care au fost sesizate în mediul școlar au avut loc în interiorul unităților de învățământ. Doar 10% s-au comis în afara acestora.
Reprezentații Poliției au tras în semnal de alarmă. Aceștia au spus că siguranța în școli presupune o coordonare permanentă a eforturilor tuturor celor cu atribuţii sau preocupări în acest domeniu. E vorba de părinţi, profesori și autorităţi locale. De notat că și alți actori sociali pot contribui în mod concret la garantarea siguranței în mediul școlar.
Rămâne de văzut cât de mult îi va responsabiliza pe părinții din România noua lege. Se vor concentra aceștia mai multe pe comportamentul copiilor lor? Doar viitorul ne va spune asta.
Care este reacția ta?






