Rovinieta se scumpește de la 1 septembrie. La ce sumă va ajunge tariful de utilizare a drumurilor naționale

Rovinieta se scumpește de la 1 septembrie, potrivit unui proiect al Ministerului de Finanțe. Cât va costa să circulăm în România?

Jul 3, 2025 - 18:30
 0  0
Rovinieta se scumpește de la 1 septembrie. La ce sumă va ajunge tariful de utilizare a drumurilor naționale

Rovinieta se scumpește de la 1 septembrie. Este vorba despre un proiect de lege ce propune majorarea tarifului de utilizare a drumurilor naționale în contextul impunerii unor măsuri fiscal-bugetare pentru reducerea deficitului.

Rovinieta se scumpește de la 1 septembrie

Potrivit actului normativ ce propune modificarea Ordonanței Guvernului nr. 15/2002 privind aplicarea tarifului de utilizare și a tarifului de trecere pe rețeaua de drumuri naționale din România, rovinieta se scumpește de la 1 septembrie.

Această taxă de drum va fi de 3,5 euro pentru o zi, 6 euro pentru zece zile, 9,5 euro pentru 30 de zile, 15 euro pentru 60 de zile și 50 de euro pentru 12 luni. Șoferii care sunt depistați că nu au rovinietă riscă amenzi usturătoare, cuprinse între 500 și 1.000 de lei.

„Totodată, tarifele de utilizare achitate anterior intrării în vigoare a noilor tarife, respectiv data de 1 septembrie 2025, își mențin valabilitatea”, se mai arată în proiectul publicat pe site-ul Ministerului de Finanțe.

În prezent, rovinieta pentru o zi costă 2,5 euro, pentru zece zile, 3,3 euro, pentru 30 de zile, 5,3 euro, pentru 60 de zile, 8,4 euro, iar pentru 12 luni, 28 de euro.

Măsurile austere impuse de Guvern

Ministerul Finanțelor a publicat, joi, 3 iulie, documentul cu măsurile fiscale de austeritate. Printre acestea se numără:

  • majorarea cotei TVA de la 19% la 21%;
  • majorarea cotei reduse de TVA de la 9% la 11% pentru alimente și medicamente;
  • pensiile peste 3000 de lei vor fi impozitate cu CASS de 10%;
  • impozitul pe dividende crește de la 10% la 16%;
  • majorarea accizelor cu 10% pentru carburanți, alcool și tutun.

„Măsurile instituite de prezenta lege au caracter excepțional și urmăresc să asigure Guvernului finanțarea necesară respectării angajamentelor asumate cu încadrarea în ținta de deficit, fiind necesară diminuarea unor cheltuieli de funcționare ale instituțiilor și autorităților publice”, se arată în proiectul de lege al Guvernului ce prevede măsurile fiscal-bugetare menite să aducă fonduri la bugetul statului.

De asemenea, se abrogă exceptarea de la plata contribuției la sănătate pentru mai multe categorii de români. Vor trebui să plătească cei 10% soții/părinții fără venituri proprii, persoanele persecutate în perioada comunistă, beneficiarii de indemnizaţie de şomaj, persoanele aflate în concediu creştere copil, persoanele cu venitul minim de incluziune, personalul monahal, precum şi bolnavii incluşi în programele de sănătate, alţii decât cei cu afecțiuni oncologice.

Care este reacția ta?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow