Rusia se pregătește să interzică WhatsApp. Motivul pentru care Vladimir Putin elimină, rând pe rând, aplicațiile Meta
Rusia pregătește o nouă lovitură pentru compania Meta. Urmează ca o celebră aplicație de mesagerie să fie restricționată. Care sunt motivele din spatele acestei decizii
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/07/vladimir-putin-vrea-sa-interzica-whatsapp.jpg?#)
WhatsApp, deținută de Meta Platforms, ar urma să fie restricționată în Rusia. Între timp, președintele Vladimir Putin dorește dezvoltarea unei aplicații proprii, care să fie integrată în serviciile guvernamentale.
Rusia vrea să interzică WhatsApp
Aplicația de mesagerie WhatsApp ar trebui să se pregătească să iasă de pe piața rusă, a afirmat un parlamentar rus, implicat în reglementarea sectorului IT. El a menționat că aceasta se va afla pe o listă cu aplicații restricționate în Rusia, conform Reuters.
În acest context, Vladimir Putin a semnat, în luna iunie, o lege care permite dezvoltarea unei noi aplicații de mesagerie, susținută de stat și integrată în serviciile guvernamentale. Astfel, Rusia dorește să reducă dependența de platformele precum WhatsApp și Telegram, potrivit sursei citate.
„Este timpul ca WhatsApp să se pregătească să părăsească piața rusă”, a declarat Anton Gorelkin, vicepreşedintele comisiei de informaţii. Tot acesta a afirmat că aplicația rusă de mesagerie, MAX, va câștiga teren în fața WhatsApp, folosită zilnic de 68% dintre ruși, după ce aceasta va fi interzisă.
Care este motivul din spatele acestei decizii
Cum își motivează Rusia interzicerea aplicației WhatsApp? Anton Nemkin, membru al comisiei parlamentare pentru IT, a menționat faptul că este vorba despre „securitatea națională”.
„Prezența unui astfel de serviciu în spațiul digital al Rusiei este, de fapt, o încălcare legală a securității naționale”, a declarat Nemkin, citat de agenția de presă rusă de stat TASS, relatează sursa menționată.
Platformele de socializare Facebook șă Instagram sunt interzise în Rusia din 2022. Momentan, Meta nu a răspuns acestor decizii, deși compania este considerată, în Rusia, o organizație extremistă.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a abordat, la rândul său, acest subiect. Astfel, el a afirmat faptul că toate aplicațiile sunt obligate să respecte legislația rusă.
Prin aceste acțiuni, de-a lungul timpului, Rusia a încercat tot mai mult să-și stabilească o suveranitate digitală. Astfel, au fost promovate aplicațiile rusești, în detrimentul celorlalte.
Care este reacția ta?






