Steaua – Barcelona 1-0 în Supercupa Europei! Halucinațiile ChatGPT care rescriu istoria fotbalului românesc
Chat Gpt nu se descurcă la capitolul sport! Inteligența artificială a inventat meciuri și nu a știut în ce competiție s-au duelat Steaua și Barcelona.
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/07/befunky-collage-47.jpg?#)
Lumea e într-o continuă schimbare, iar de câțiva ani, inteligența artificială a devenit un instrument tot mai folosit, atât de elevi și studenți, care o utilizează pentru un ajutor la teme, cât și de întreprinderile care speră să obțină un profit mai mare. Totuși, celebrul ChatGPT face și gafe, iar halucinațiile sale sunt uneori chiar amuzante.
Inteligența artificială, halucinații incredibile. Ce spune despre meciul Steaua – Barcelona din 1986
Cu ajutorul inteligenței artificiale, oamenii pot scrie de la zero eseuri întregi. Softuri precum ChatGPT, Gemini sau DeepSeek culeg informații de pe tot internetul, pe care le sintetizează ulterior, în funcție de cerințele utilizatorului.
E însă ușor de identificat ce materiale au fost scrise cu ajutorul inteligenței artificiale. De multe ori apar greșeli uriașe, iar FANATIK a făcut un experiment. I-am adresat softului ChatGPT următoarea întrebare: „Ce rezultate au obținut echipele din România contra câștigătoarelor de cupe europene?”, iar răspunsurile au fost, practic, niște aberații. Poza acestui articol este, de asemenea, realizată cu ajutorul AI.
Inteligența artificială a oferit informații complet eronate. A inventat meciuri și a greșit numele competițiilor. ChatGPT a spus că Steaua a jucat cu Barcelona în Supercupa Europei sau că Universitatea Craiova ar fi dat piept cu Nottingham Forest în 1981.
Astfel de erori sunt rezultatul unei înțelegeri limitate a contextului istoric sau sportiv. ChatGPT și alte modele de inteligență artificială nu „cunosc” informațiile în sens uman, ci doar le prezic pe baza unor modele statistice. Când nu găsesc date clare sau suficiente, tind să „inventeze” răspunsuri care par plauzibile.
Alte greșeli uluitoare făcute de AI. Google ne spune că e bine să mâncăm pietre!
Nu doar ChatGPT face gafe. Softul de căutare al celor de la Google, care utilizează inteligența artificială, a oferit în ultima perioadă niște răspunsuri incredibile. Dacă îl întrebai câte pietre ar trebui să mănânci, primeai răspunsul: „cel puțin o piatră mică pe zi”.
Studiile arată că utilizarea în exces a inteligenței artificiale practic distruge creativitatea. Oamenii preferă să folosească site-uri precum ChatGPT pentru a termina mai repede sarcinile. Sigur, există și avantaje, însă e nevoie de moderație.
Care este reacția ta?






