Superputerea mondială care a dat o lovitură colosală în domeniul energiei. A instalat panouri fotovoltaice într-o lună cât toate țările din UE într-un singur an
O țară cu o economie solidă, considerată superputerea mondială care rivalizează cu SUA, a instalat panouri fotovoltaice într-o lună cât tot blocul UE într-un an.
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/07/panouri-fotovoltaice-superputerea-mondiala-china.jpg?#)
Într-o perioadă în care energia este un domeniu cheie la nivel planetar, cea mai importantă țară din Asia, cunoscută și ca superputerea mondială care rivalizează cu SUA, și-a instalat pe teritoriul ei un record de panouri fotovoltaice.
Superputerea din Asia care bate recordul la instalat panouri fotovoltaice. A pus într-o lună cât țările UE într-un an
China este statul care s-a dezvoltat enorm în ultimii ani sub toate aspectele. Asiaticii au de partea lor argumente de ordin tehnologic care îi ajută să lupte pentru supremație la nivel mondial.
Este cunoscut faptul că Beijingul controlează mai mult de două treimi din producția mondială de pământuri rare și mai mult de 90 de procente din capacitatea de prelucrare.
Recent, China a făcut progrese astronomice și în sectorul energiei verzi. Între ianuarie și mai, statul din Asia a adăugat în portofoliul energetic 198 GW de energie solară și 46 GW de energie eoliană. Este o cantitate suficientă pentru a genera la fel de multă energie electrică ca Indonezia sau Turcia la un loc.
Forța de lucru a chinezilor a creat o prăpastie uriașă între ea și restul lumii atunci când vorbim de sectorul de energii regenerabile. Numai în luna mai, statul chinez a instalat 93 de gigawați de panouri fotovoltaice, notează The Guardian. Vorbim de un nou record mondial.
Dacă vrem să aflăm dimensiunea proiectului ”verde” al Chinei e suficient să aflăm că statele membre UE au adăugat doar 65,5 gigawați de energie solară pe parcursul unui an întreg.
Aruncăm o privire și spre ”rivalii” Chinei de peste ocean. În 2024, Statele Unite ale Americii au instalat 50 GW. Așadar, UE și SUA împreună au un total de 115.5 GW, adică cu puțin mai mult decât a reușit China să instaleze doar în luna mai a acestui an.
China nu renunță încă la cărbune
Capacitatea fotovoltaică solară instalată a Chinei a depășit în prezent 1.000 GW pentru prima dată, echivalentul a jumătate din capacitatea solară totală instalată la nivel mondial.
Este important de punctat faptul că, în ciuda investițiilor în zona energiei ”verzi”, China rămâne, paradoxal, cel mai mare poluator. Asiaticii sunt responsabili pentru aproximativ 70% din emisiile globale de carbon. Beijingul continuă să construiască centrale pe cărbune. Numai anul trecut, China a început construcția a 94,5 gigawați de proiecte pe cărbune, reprezentând 93% din totalul global.
China a inaugurat în acest an cel mai mare parc fotovoltaic din lume
Pe teritoriul Chinei au fost inaugurate în ultimii ani importante construcții pe sectorul de energie verde. În 2017, statul din Asia a dat în folosință o autostradă construită din panouri solare. Drumul a fost ridicat în provincia estică, Shandong.
Șoseaua este construită exclusiv din panouri solare. Ele sunt acoperite cu un strat subțire de beton transparent pentru a proteja suprafața. Panourile transferă energia colectată către vehiculele electrice care traversează porțiunea în cauză, dar și către rețeaua electrică. În plus, în sezonul rece, panourile pot să topească rapid zăpada.
Tot în China, dar recent, în iunie 2025, a fost inaugurat cel mai mare parc fotovoltaic din lume. Construcția se află într-o zonă de deșert din provincia Xinjiang. Se întinde pe o suprafață de peste 80 de mii de hectare.
Parcul din Xinjiang are o producție anuală de curent electric de 6 miliarde de kWh. Este o producție imensă, capabilă să alimenteze cu energie electrică o țară de dimensiuni mai mici. În comparație, necesarul pentru un stat ca Republicii Moldova este de 4,2 miliarde de kWh anual.
Care este reacția ta?






