Țara europeană în care consumul de curent electric a fost limitat. Cum s-a ajuns în această situație
O țară din Europa se confruntă cu o situație îngrijorătoare: consumul de curent electric a fost limitat. Ce transmit autoritățile
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/07/curent-bec.jpg?#)
O țară europeană se confruntă cu o situație îngrijorătoare, după ce consumul de curent electric a fost limitat. Mii de companii și gospodării sunt afectate și așteaptă conectarea la rețeaua electrică, arată Financial Times.
Consumul de curent electric, limitat în Olanda. Peste 11.000 de companii și locuințe, fără acces la rețeaua națională
Situația are loc în Olanda, acolo unde mii de firme noi, locuințe și instituții așteaptă conectarea la rețeaua electrică, ceea ce obligă operatorii să introducă raționalizarea energiei – un semnal de alarmă privind provocările electrificării rapide, în întreaga Europă.
Potrivit asociației Netbeheer Nederland, peste 11.900 de companii sunt în așteptare, alături de spitale, stații de pompieri și mii de case noi. Cererile neprocesate stagnează dezvoltarea economică și pot determina companiile să-și amâne planuri de investiții, precizează sursa citată.
Noile conexiuni în unele regiuni vor fi disponibile în a doua jumătate a anilor 2030, spun operatorii de rețea. Blocajele olandeze au rol de avertisment în UE, pe măsură ce țările intensifică tranziția energetică.
„Există această situație și în alte țări, dar Olanda este un semnal clar de alarmă”, a declarat Zsuzsanna Pató, de la ONG-ul european RAP.
Criza ar putea amâna investițiile companiilor și va aduce tarife majorate
Țările de Jos se numără printre primele state europene care au înregistrat progrese rapide în acest sector, în special după închiderea gigantului zăcământ de gaz Groningen, din 2023. La ora actuală, 2,6 milioane de locuințe olandeze au panouri solare. Dar rețeaua electrică nu a ținut pasul, spun operatorii.
Tarifele la electricitate, deja printre cele mai ridicate din Vestul Europei, sunt prognozate să crească anual cu circa 4,3-4,7% până în 2034.
La ce măsuri au apelat operatorii de rețea
În acest context, au fost introduse noi măsuri de eficientizare. Operatorii au început să ofere contracte prin care gospodăriile plătesc mai puțin pentru energia consumată în afara orelor de vârf, cum ar fi între 11:00-15:00.
De asemenea, marile companii vor avea posibilitatea să beneficieze de tarife mai mici dacă acceptă să nu folosească rețeaua în orele de vârf. Guvernul a lansat și o campanie de conștientizare, consumatorii fiind îndemnați să încarce vehiculele electrice în afara intervalului 16:00-21:00, când rețeaua este suprasolicitată.
Care este reacția ta?






