Trucul italian pentru cele mai bune ouă prăjite fără ulei. Cum faci să nu se lipească de tigaie
Poți să faci ouă prăjite bune și fără ulei. Italienii apelează mereu la acest truc, prin care acestea nu mai ajung să se lipească de tigaie.
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/06/oua-gatite.jpeg?#)
Dacă vrei să faci ouă prăjite, dar totuși fără ulei și să iasă și bune, nu tocmai uscate, atunci apelează la acest truc. Tot mai multe persoane le prepară în acest mod, fiind o alternativă mai sănătoasă.
Cum faci ouă prăjite fără ulei
O influenceriță a dezvăluit metoda moștenită de la bunica ei din Italia. În acest mod se bucură de ouăle prăjite, însă le face mult mai sănătoase, având în vedere că uleiul lipsește.
Care este însă trucul? Nu trebuie decât să folosești puțină apă în loc de ulei. Astfel, ia o tigaie non-aderentă și încălzește-o la foc mediu. Ai grijă însă să ai o tigaie de bună calitate, asta contează foarte mult.
Adaugă o cantitate mică de apă, mai exact, două linguri de apă în tigaia încinsă. Ulterior aceasta începe să facă bule și să se evapore. În momentul în care apa fierbe, sparge ouăle direct în tigaie.
Cum te ajută acest truc să faci ouă prăjite fără ulei? În primul rând nu uita să acoperi tigaia cu un capac. Acest pas este unul cât se poate de important pentru că aburul care se creează gătește partea superioară a ouălelor.
Cum funcționează trucul cu apa
Astfel, albușul se face uniform, iar gălbenușul rămâne totuși cremos. Pe lângă asta, aburul format odată cu evaporarea apei previne și lipirea ouălelor, deci nu trebuie să îți mai faci griji.
Mai departe, gătește ouăle până ajung la consistența dorită. Dacă vrei un gălbenuș ceva mai tare, atunci lasă-le mai mult. Dacă în schimb îți place textura moale, atunci optează pentru mai puțin timp.
Trucul a stârnit mari controverse, însă se pare că funcționează și te ajută să faci ouă prăjite fără ulei. Principiul este foarte simplu și anume faptul că aburul gătește ouăle în totalitate, dar totuși nu le lasă să se lipească.
Menționăm faptul că în Italia, gătitul la abur este frecvent utilizat în numeroase rețete. De asemenea, uneori italienii mai adaugă și câțiva stropi de ulei de măsline pentru un gust mai aromat.
Care este reacția ta?






