Turul Franţei 2025. Ben Healy, victorie superbă în etapa a 6-a! Mathieu van der Poel, noul tricou galben, la o secundă de Pogacar
Cea mai prestigioasă cursă ciclistă se desfăşoară între 5 şi 27 iulie. FANATIK vă ţine la curent cu cele mai tari ştiri, informaţii şi cu desfăşurarea Turului Franţei 2025.
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/07/ben-healy.jpg?#)
Turul Franţei este cea mai prestigioasă cursă din lume. Acest an marchează a 112-a ediţie a „Marii Bucle”, care va începe la Lille şi se va încheia trei săptămâni mai târziu pe Champs-Élysées din Paris.
UPDATE: Ben Healy, victorios în etapa a 6-a! Mathieu van der Poel, noul tricou galben
Etapa a şasea din Turul Franţei a fost câştigată de de Ben Healy. Rutierul de la Education – Easy Post a plecat dintr-un grup cu 42 de kilometri înainte de final şi a putut să îşi ducă atacul la bun sfârşit, trecând singur finişul de la Vire Normandie.
S-a schimbat şi liderul în clasamentul general. Mathieu van der Poel a preluat tricoul galben de la Tadej Pogacar pentru o singură secundă. Vineri este o nouă etapă pentru atacanţi, între Saint-Malo – Guerledan (Mur-de-Bretagne).
???? It was a tough last kilometre for Ben Healy! But the Irishman was able to savour a superb victory!
???? Qu’il était dur ce dernier km pour Ben Healy ! Mais l’Irlandais a pu savourer une superbe victoire !#TDF2025 pic.twitter.com/7GfwZkRuVd
— Tour de France™ (@LeTour) July 10, 2025
UPDATE: Femeie arestată în timpul Turului Franței
O femeie a fost reținută miercuri, 9 iunie, la Caen, în timpul contratimpului individual din etapa a 5-a a Turului Franței, asupra sa fiind descoperite materiale pirotehnice.
Conform cotidianului Le Parisien, alerta a fost dată de un soldat din cadrul operațiunilor speciale. În timp ce patrula prin centrul orașului, acesta a observat un cuplu, femeia purtând un rucsac care conținea aproximativ zece tuburi de dinamită roșii cu fitiluri verzi.
Cei doi au fugit de la fața locului, dar femeia a fost prinsă în scurt timp de poliție. Suspecta în vârstă de 20 de ani are antecedente penale. Ea a fost reținută pentru ”amenințare cu comiterea unei infracțiuni”.
Această tentativă se pedepsește cu 6 luni de închisoare și o amendă de 7.500 de euro atunci când este repetată sau dovedită printr-un document scris sau o imagine. O percheziție a genții tinerei a permis ofițerilor de poliție să descopere trei petarde de dimensiuni mari. Intențiile cuplului sunt necunoscute în acest moment.
Contratimpul individual de 33 de kilometri din etapa a 5-a a Turului Franței a fost câștigat de Remco Evenepoel (Quick Step). Belgianul l-a învins cu 16 secunde pe slovenul Tadej Pogacar (UAE) și cu 33 de secunde pe italianul Edoardo Affini (Visma–Lease a Bike). Marea dezamăgire a fost danezul Jonas Vingegaard (Visma–Lease a Bike), sosit abia pe locul 13, la un minut și 21 de secunde.
Pogacar a preluat tricoul galben de lider în clasamentul general, cu un avans de 42 de secunde față de Evenepoel și cu 59 de secunde față de francezul Kevin Vauquelin (Arkea–B&B Hotels). Vingegaard este abia pe 4, la un minut și 13 secunde.
UPDATE: Pogacar, scrie istorie după succesul din etapa a 4-a
Ciclistul sloven al echipei UAE, Tadej Pogacar, a obținut victoria cu numărul 100 în carieră, după ce s-a impus într-un sprint redus în etapa a 4-a, desfășurată pe distanța a 174,2, între Amiens și Rouen.
Pogacar a fost primul care a atacat pe ultima cățărare, i-a desprins pe rivalii săi, dar a fost totuși prins din urmă. Slovenul s-a impus în cele din urmă cu un sprint dintr-un grup redus, devansându-i pe Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck) și pe Jonas Vingegaard (Visma-Lease a Bike).
Deși în același timp cu Pogacar în clasamentul general, Van der Poel și-a păstrat tricoul galben pentru că a avut clasări mai bune per total în cele 4 etape.
Runda cu numărul 5 va avea loc miercuri, 9 iulie, și propune un contratimp individual la Caen, pe distanța a 33 de kilometri plați.
UPDATE: Merlier l-a învins pe Milan l-a sprint în etapa a 3-a
Rutierul belgian al echipei Soudal Quick-Step, Tim Merlier, s-a im pus la sprint în etapa a 3-a a Turului Franței, desfășurată pe distanța a 178,3 kilometri, între Valenciennes și Dunkerque.
Merlier l-a depășit la sprint pe italianul Jonathan Milan (Lidl Trek), iar podiumul a fost completat de germanul Phil Bauhaus (Bahrain). Lider în clasamentul general a rămas olandezul Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck).
Etapa a fost presărată cu câteva căzături teribile, iar prima a venit la sprintul intermediar, cu 60 de kilometri înainte de final. Jasper Philipsen (Alpecin-Deceuninck), purtătorul tricoului verde, a fost victimă colaterală după o atingere între Laurenz Rex (Intermarche-Wanty) și Bryan Coquard (Cofidis). Belgianul a suferit o fractură de claviculă și a abandonat cursa.
Cu 3 kilometri înainte de linia de sosire a avut loc o căzătură în fruntea plutonului care i-a afectat pe Remco Evenepoel (Soudal-QuickStep), care a reușit să reia cursa, și pe sprinterul Jordi Meeus (RedBull-Bora), accidentat mai grav, care a rămas întins pe asfalt ținându-se de umăr.
Apoi, în ultimul viraj, la 300 de metri de sosire, o cădere dramatică a aruncat violent mai mulți cicliști la pământ, inclusiv pe francezii Emilien Jeanniere (Total Energies), Bryan Coquard (Cofidis) și Paul Penhoet (Groupama-FDJ).
Etapa a 4-a va avea loc marți, 8 iulie, pe distanța a 174,2, între Amiens și Rouen. Este o etapă presărată cu 5 cățărări mici pe ultimii 50 de kilometri, iar acest lucru îi face favoriți pe atacanți.
UPDATE: Etapa 2, câştigată de Mathieu van der Poel
Mathieu van der Poel este marele câștigător al etapei a doua din Turul Franței. Rutierul celor de la Alpecin s-a impus în disputa desfășurată pe traseul Laun-Planque şi Boulogne-sur-Mer.
Olandezul a reușit să parcurgă cei 209,1 km în patru ore, 45 de minute și 41 de sutimi. Tadej Pogacar (UAE Team Emirates) a fost al doilea în această întrecere. Etapa a 3-a se va disputa pe o lungime de 178 km, între Valenciennes – Dunkerque și este programată pe data de 7 iulie.
UPDATE: Etapa 1, câştigată de Jasper Philipsen! Sprinterul, la a 10-a victorie în Le Tour
Jasper Philipsen a câştigat prima etapă din Turul Franţei, desfăşurată la Lille. Rutierul celor de la Alpecin s-a impus de o manieră autoritară la sprint, acolo unde l-a învins pe Biniam Girmay.
Deşi a fost o etapă de plat s-au întâmplat lucruri importante şi în clasamentul general. Remco Evenepoel şi Primoz Roglic au avut o întârziere de 39 de secunde faţă de Pogacar şi Vingegaard din cauza unei borduri care s-a format în finalul cursei.
A doua etapă va fi una pentru atacanţi şi se va disputa între Laun-Planque şi Boulogne-sur-Mer. În ultimii 30 de kilometri sunt trei căţărări repertoriate, de categoria a 3-a şi a 4-a. Deci şansele unui sprint sunt nule.
Jasper Philipsen crosses the line victorious in stage one!#TourDeFrance pic.twitter.com/fgGQuuBkwe
— ITV (@ITV) July 5, 2025
Turul Franţei 2025. Tadej Pogacar, marele favorit la tricoul galben
Ediţia 2025 are un uriaş favorit. Câştigătorul de anul trecut, Tadej Pogacar, a arătat o formă extraordinară în acest an şi este omul de bătut. Campionul mondial caută a patra victorie în Marea Buclă, fiind în acest moment cel mai valoros rutier din plutonul profesionist.
Pogacar a făcut dubla Il Giro – Le Tour anul trecut, apoi a devenit campion mondial şi a câştigat patru victorii în cursele clasice. Rutierul de 26 de ani a ajuns la 99 de victorii, iar succesul cu numărul 100 este aşteptat să vină în Turul Franţei.
Dar nu va fi o plimbare în parc pentru Pogacar. Jonas Vingegaard este marele rival. Câştigătorul din 2022 şi 2023 are o echipă puternică în spate şi speră să oprească dominaţia slovenului, mai ales că danezul este singurul care l-a învins în Turul Franţei pe „Poggy”.
Slovenul are în spate şi el o echipă de top din care nu lipsesc Joao Almeida, Adam Yates, Jonathan Narvaez sau Marc Soler. În total vor fi 3328 de killometri împărţiţi în 21 de etape. Două dintre ele vor fi contratimpuri individuale.
Evenepoel şi Roglic, gata să profite de greşelile favoriţilor!
Al treilea favorit este Remco Evenepoel. Dublu campion olimpic la Paris, belgianul este cel mai bun dintre favoriţii de la contratimp, dar pe munte este considerat sub nivelul rivalilor săi, Jonas Vingegaard şi Tadej Pogacar.
Cu şanse este creditat şi Primoz Roglic. A câştigat în carieră Turul Spaniei şi Turul Italiei, dar Marea Buclă rămâne ultimul mare obiectiv al carierei, mai ales că în 2020 a pierdut cursa în penultima etapă, la contratimp, în dauna lui Pogacar.
În acest an, avem şase etape montane, dintre care cinci se încheie cu finiş la altitudine. Sprinterii se vor bate în cele şapte etape plate, alte şase etape fiind de munte mediu. Diferenţe se vor face şi în cele două etape de contratimp individual.
Traseul Turului Franței 2025:
- 5 iulie – Etapa 1: Lille Metropole – Lille Metropole (185 km)
- 6 iulie – Etapa a 2-a: Laun-Planque – Boulogne-sur-Mer (212 km)
- 7 iullie – Etapa a 3-a: Valenciennes – Dunkerque (178 km)
- 8 iulie – Etapa a 4-a: Amiens – Rouen (173 km)
- 9 iulie – Etapa a 5-a: Caen-Caen, contratimp individual (33 km)
- 10 iulie – Etapa a 6-a: Bayeux – Vire Normandie (201 km)
- 11 iulie – Etapa a 7-a: Saint-Malo – Guerledan (Mur-de-Bretagne) (194 km)
- 12 iulie – Etapa a 8-a: Saint-Meen-le-Grand – Laval (174 km)
- 13 iulie – Etapa a 9-a: Chinon – Châteauroux (170 km)
- 14 iulie – Etapa a 10-a: Ennezat – Mont-Dore (163 km)
- 15 iulie – zi de odihnă
- 16 iulie – Etapa a 11: Toulouse – Toulouse (154 km)
- 17 iulie – Etapa a 12-a: Auch – Huatacam (181 km)
- 18 iulie – Etapa a 13-a: Loudenvielle – Peyragudes, contratimp individual (11 km)
- 19 iulie – Etapa a 14-a: Pau – Luchon-Superbagneres (183 km)
- 20 iulie – Etapa a 15-a: Muret – Carcassonne (169 km)
- 21 iulie – Zi de odihnă
- 22 iulie – Etapa a 16-a: Montpellier – Mont Ventoux (172 km)
- 23 iulie – Etapa a 17-a: Bollene – Valence (161 km)
- 24 iulie – Etapa a 18-a: Vif – Courchevel (Col de la Loze) (171 km)
- 25 iulie – Etapa a 19-a: Albertville – La Plagne (130 km)
- 26 iulie – Etapa a 20-a: Nantua – Pontarlier (185 km)
- 27 iulie – Etapa a 21-a: Mantes-la-Ville – Paris (Champs-Elysees) 132 km
UAE, Visma şi restul lumii! Diferenţe uriaşe în componenţa echipelor
Vor fi 23 de echipe prezente la start. Este o discrepanţă uriaşă între UAE, respectiv Visma-Lease a Bike şi restul lumii. Asta având în vedere bugetele pe care echipele de top le alocă. De exemplu, echipa lui Pogacar are un buget anual de 60 de milioane de euro, iar una de plutoneste între 17 şi 20 de milioane pe an.
Cele 23 de echipe din Le Tour 2025:
- Alpecin-Deceuninck: Mathieu van der Poel (NED), Jasper Philipsen (BEL), Kaden Groves (AUS), Jonas Rickaert (BEL), Emiel Verstrynge (BEL), Xandro Meurisse (BEL), Silvan Dillier (SUI), Gianni Vermeersch (BEL)
- Arkea-B&B Hotels: Kévin Vauquelin (FRA), Cristian Rodriguez (ESP), Arnaud Démare (FRA), Amaury Capiot (BEL), Raúl García Pierna (ESP), Ewen Costiou (FRA), Mathis Le Berre (FRA), Clément Venturini (FRA)
- Bahrain Victorious: Phil Bauhaus (GER), Santiago Buitrago (COL), Kamil Gradek (POL), Jack Haig (AUS), Lenny Martinez (FRA), Matej Mohorič (SLO), Robert Stannard (AUS), Fred Wright (GBR)
- Cofidis: Bryan Coquard (FRA), Alexis Renard (FRA), Damien Touzé (FRA), Alex Aranburu (ESP), Ion Izaguirre (ESP), Benjamin Thomas (FRA), Emmanuel Buchmann (GER), Dylan Teuns (BEL)
- Decathlon Ag2r: Bruno Armirail (FRA), Felix Gall (AUT), Stefan Bissegger (SUI), Clément Berthet (FRA), Oliver Naesen (BEL), Aurélien Paret-Peintre (FRA), Callum Scotson (AUS), Bastien Tronchon (FRA)
- EF Education-EasyPost: Harry Sweeny (AUS), Neilson Powless (USA), Vincenzo Albanese (ITA), Ben Healy (IRL), Michael Valgren (DEN), Alex Baudin (FRA), Kasper Asgreen (DEN), Marijn van den Berg (NED)
- Groupama-FDJ: Romain Grégoire (FRA), Valentin Madouas (FRA), Guillaume Martin-Guyonnet (FRA), Lewis Askey (GBR), Cyril Barthe (FRA), Quentin Pacher (FRA), Paul Penhoët (FRA), Clément Russo (FRA)
- Ineos Grenadiers: Laurens De Plus (BEL), Filippo Ganna (ITA), Carlos Rodriguez (ESP), Geraint Thomas (GB), Thymen Arensman (NED), Laurens De Plujs (BEL), Tobias Foss (NOR), Michal Kwiatkowski (POL)
- Intermarché-Wanty: Louis Barré (FRA), Vito Braet (BEL), Biniam Girmay (ERI), Hugo Page (FRA), Laurenz Rex (BEL), Jonas Rutsch (GER), Roel Van Sintmaartensdijk (NED), Georg Zimmermann (GER)
- Israel-Premier Tech: Pascal Ackermann (GER), Joe Blackmore (GBR), Guillaume Boivin (CAN), Matis Louvel (NED), Alexey Lutsenko (KAZ), Krists Neilands (LAT), Jake Stewart (GBR), Michael Woods (CAN)
- Lidl-Trek: Simone Consonni (ITA), Jonathan Milan (ITA), Thibau Nys (BEL), Mattias Skjelmose (NED), Jasper Stuyven (BEL), Edward Theuns (BEL), Toms Skujins (LAT), Thibau Nys (BEL)
- Lotto: Arnaud De Lie (BEL), Jasper De Buyst (BEL), Lennert Van Eetvelt (BEL), Jenno Berckmoes (BEL), Jarrad Drizners (AUS), Eduardo Sepulveda (ARG), Brent Van Moer (BEL), Sebastian Grignard (BEL)
- Movistar: Enric Mas (ESP), Iván Romeo (ESP), Pablo Castrillo (ESP), Einer Rubio (COL), Will Barta (USA), Gregor Mühlberger (GER), Iván García Cortina (ESP), Nelson Oliveira (POR)
- Red Bull-Bora-Hansgrohe: Florian Lipowitz (GER), Jordi Meeus (BEL), Gianni Moscon (ITA), Laurence Pithie (AUS), Primož Roglič (SLO), Mick Van Dijke (NED), Danny Van Poppel (NED), Aleksandr Vlasov (RUS)
- Soudal Quick-Step: Remco Evenepoel (BEL), Mattia Cattaneo (ITA), Pascal Eenkhoorn (NED), Tim Merlier (BEL), Valentin Paret-Peintre (FRA), Maximilian Schachmann (GER), Bert Van Lerberghe (BEL), Ilan Van Wilder (BEL)
- Jayco-AlUla: Eddie Dunbar (IRE), Luke Durbridge (AUS), Dylan Groenewegen (NED), Luka Mezgec (SLO), Ben O’Connor (AUS), Luke Plapp (AUS), Elmar Reinders (NED), Mauro Schmid (SUI)
- Picnic-PostNL: Tobias Lund Andresen (DEN), Oscar Onley (GBR), Frank Van Den Broek (BEL), Tim Naberman (NED), Warren Barguil (FRA), Sean Flynn (GBR), Pavel Bittner (CZE), Niklas Märkl (GER)
- Team TotalEnergies: Mathieu Burgaudeau (FRA), Émilien Jeannière (FRA), Anthony Turgis (FRA), Jordan Jegat (FRA), Alexandre Delettre (FRA), Steff Cras (BEL), Mattéo Vercher (FRA), Thomas Gachinard (FRA)
- Visma-Lease a Bike: Edoardo Affini (ITA), Tiesj Benoot (BEL), Victor Campenaerts (BEL), Matteo Jorgenson (USA), Sepp Kuss (USA), Wout Van Aert (BEL), Jonas Vingegaard (DEN), Simon Yates (GBR)
- Tudor Pro Cycling: Julian Alaphilippe (FRA), Marco Haller (AUT), Marc Hirschi (FRA), Alberto Dainese (ITA), Matteo Trentin (ITA), Michael Storer (AUS), Fabian Lienhard (SUI), Marius Mayrhofer (GER)
- UAE Emirates-XRG: João Almeida (POR), Jhonatan Narvaez (COL), Tadej Pogačar (SLO), Nils Politt (GER), Pavel Sivakov (FRA), Marc Soler (ESP), Tim Wellens (BEL), Adam Yates (GBR)
- Uno-X Mobility: Jonas Abrahamsen (NOR), Magnus Cort (DEN), Stian Fredheim (NOR), Markus Hoelgaard (NOR), Anders Halland Johannessen (NOR), Tobias Halland Johannessen (NOR), Andreas Leknessund (NOR), Søren Wærenskjold (NOR)
- XDS-Astana: Davide Ballerini (ITA), Cees Bol (NED), Clément Champoussin (FRA), Yevgeniy Fedorov (KAZ), Sergio Higuita (COL), Mike Teunissen (NED), Harold Tejada (COL), Simone Velasco (ITA)
Cum arată cotele la pariuri! Luptă între Pogacar şi Vingegaard
Aşa cum era de aşteptat, la casele de pariuri, mare favorit este Tadej Pogacar. Jonas Vingegaard porneşte cu şansa a doua, în timp ce o victorie a lui Remco Evenepoel sau Primoz Roglic le aduce un câştig masiv celor care mizează pe ei:
Cote la câştigarea Turului Franţei 2025:
- Tadej Pogacar – 1.40
- Jonas Vingegaard – 3.25
- Remco Evenepoel – 12.00
- Joao Almeida – 19.00
- Primoz Roglic – 20.00
- Florian Lipowicz – 34.00
- Matteo Jorgenson – 45.00
- Simon Yates – 101.00
- Matias Skjelmose – 101.00
- Carlos Rodriguez – 125.00
În ciuda faptului că avem un favorit cert, poate mai mare ca oricând, se anunţă o întrecere pasionantă între cei mai buni rutieri ai planetei. FANATIK vă ţine la curent cu defăşurarea fiecărei etape şi cele mai noi informaţii din Turul Franţei 2025.
- 112 este numărul ediţiei din Le Tour care se dispută în acest an
- 3,338.8 kilometri sunt de parcurs în Turul Franţei 2025
Care este reacția ta?






