Unde se depozitează, de fapt, cartofii. Locul în care ar trebui să îi păstrezi pentru a rezista mai mult
Unde ar trebui să păstrezi cartofii, mai ales pe timp de vară. Mulți români i-au depozitat complet greșit în tot acest timp.
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/05/unde-se-depoziteaza-cartofii.jpg?#)
Cartofii sunt în aliment de bază în gospodăriile românilor și nu numai. Nu multă lume știe locul unde ar trebui depozitați aceștia, de fapt. Pentru că da, locul de depozitare le influențează durata de viață, dar și gustul.
Cât de importantă este depozitarea corectă a cartofilor
Dacă vrei să te bucuri cât mai mult de cartofi, atunci trebuie să știi că durata lor de viață este influențată de locul unde îi depozitezi. Multe persoane aleg să îi țină în bucătărie, fără să știe că asta poate accelera procesul lor de alterare.
Dacă îi ții în bucătărie și vrei să îi gătești, este posibil să observi că unii cartofi s-au înverzit sau au început să încolțească. Chiar dacă nu este neapărat periculos, acest lucru poate fi neplăcut și îți poate ruina pofta de mâncare.
Dacă obișnuiești să păstrezi cartofii în ambalajul original plastic în care sunt cumpărați, asta poate accelera deteriorarea lor. Cartofii trebuie să stea într-un mediu uscat și ventilat, iar plasticul reține umezeala, ceea ce favorizează stricarea.
Nu doar umezeala este o problemă, ci și căldura. Ideal ar fi ca temperatura spațiului de depozitare să nu depășească 10°C, pentru a păstra prospețimea și calitatea cartofilor.
Unde se depozitează cartofii pentru a nu se altera
Lucia Washbrook, directoarea de vânzări a unui brand de cartofi, susține că există un loc în care cartofii rezistă mult. Aici, aceștia nici nu încolțesc și nici nu se alterează. Potrivit specialistei, asta este varianta salvatoare pe timp de vară.
Lucia recomandă să păstrezi cartofii într-un loc întunecat sau într-un sac din bumbac sau iută, care blocheze razele directe ale soarelui. Totuși, o opțiune și mai bună pentru lunile călduroase de vară este depozitarea cartofilor în secțiunea de legume a frigiderului.
Până acum, multe persoane se fereau să depoziteze cartofii în frigider. Multă vreme s-a spus că, la temperaturi scăzute, crește nivelul de acrilamidă din cartofi, aceasta fiind o substanță dăunătoare. Din fericire, studiile recente au contrazis această ipoteză. Ba mai mult, se pare că depozitarea cartofilor în dulap crește, de fapt, nivelul de acrilamidă.
Dacă alegi să depozitezi cartofii în compartimentul de legume din frigider, nu doar că aceștia vor rezista mai mult, dar vei preveni și risipa alimentară. Astfel, vei reuși să te bucuri mai multă vreme de cartofii pe care îi poți prepara așa cum îți place.
Care este reacția ta?






