Vaccinul contra unui tip agresiv de cancer, la un pas de a intra pe piață. Rezultatele remarcabile dau speranțe pacienților
Vaccinul capabil să lupte cu un tip agresiv de cancer este mai aproape de pacienți. Rezultatele remarcabile le dau speranțe bolnavilor
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/07/covid-still-life-with-vaccine-scaled.jpg?#)
Vaccinul contra unui tip agresiv de cancer, la un pas de a intra pe piață, spre marea bucurie a pacienților din întreaga lume. Rezultatele oamenilor de știință sunt atât de promițătoare, încât este posibil ca remediul contra melanomului să fie dat spre producție în curând.
Vaccinul contra unui tip agresiv de cancer, la un pas de a intra pe piață
Dezvoltat de Dana-Farber Cancer Institute, vaccinul personalizat împotriva cancerului de piele – numit NeoVax(MI) a obținut rezultate promițătoare într-un studiu clinic de fază 1. A generat un răspuns imun puternic la pacienți, lucru ce dă speranțe pentru viitor.
Rezultatele au fost publicate de Dana-Farber Cancer Institute şi sugerează că o formulă şi un mod de administrare actualizate ale vaccinului personalizat împotriva cancerului sunt sigure, fezabile şi îmbunătățesc răspunsul imun comparativ cu studiile realizate anterior.
„Credem că imunogenitatea vaccinurilor personalizate actuale împotriva cancerului, considerată esenţială pentru eficienţa lor, poate fi îmbunătăţită substanţial. Acest studiu oferă dovezi că modificările de formulare şi administrare sporesc eficienţa vaccinurilor”, a spus autorul principal dr. Patrick Ott, directorul clinic al Centrului pentru Melanom din cadrul Dana-Farber.
Remediul promițător contra melanomului
Specialistul a început studiul prin recrutarea pacienților deja bolnavi de melanom în stare avansată, fie de cu risc crescut, netratat anterior. Toți pacienții au fost vaccinați și s-a analizat cu minuțiozitate răspunsul lor imun.
NeoVax(MI) este un vaccin personalizat care vizează neoantigenele şi se bazează pe platforma NeoVax, dezvoltată iniţial de către dr. Ott şi Catherine Wu, coautoare principală a studiului și șefă a Diviziei de Transplant de Celule Stem şi Terapii Celulare.
NeoVax, vaccinul dezvoltat în primă fază, conţine neoantigene personalizate, adică fragmente proteice care apar pe celulele canceroase ale unui pacient şi nu pe celulele normale. De asemenea, el conține și un imunostimulant numit poli-ICLC. NeoVax(MI) conține și un alt compus de stimulare a imunităţii, numit montadină.
Oamenii de știință au încredere în eficacitatea vaccinului
Administrarea vaccinului în cadrul studiului a inclus două imunoterapii suplimentare. Pacienții au primit nivolumab sistemic înainte, în timpul şi după seria de vaccinuri. Acest compus reduce suprimarea imună şi este tratamentul standard pentru pacienții cu melanom avansat sau rezecat.
Pacienții incluși în studiu au mai primit și ipilimumab local. Acesta intensifică activarea celulelor imune numite limfocite T pentru a răspunde la antigenele introduse de vaccin. În cadrul studiului clinic, nouă pacienți au primit schema completă de vaccin.
Cercetătorii au analizat, de asemenea, biopsii de piele prelevate de la locurile de injectare a vaccinului şi a ipilimumab. În urma analizării probelor, oamenii de știință au observat o creştere a numărului de macrofage (celule imune) după vaccinare, ceea ce sugerează că vaccinul a pregătit zona pentru a iniţia activarea imunitară ca răspuns la vaccin.
„Acestea sunt observaţii încurajatoare, care arată că această nouă formulare şi strategie de administrare sporesc eficienţa vaccinării”, a mai spus dr. Ott, potrivit news-medical.net.
Care este reacția ta?






