Video. Ministrul muncii face anunțul. Se taie și voucherele de vacanță. Ce bugetari vor mai primi, totuși, acest beneficiu
Ministrul muncii a anunțat joi, 3 iulie, că se taie și voucherele de vacanță în cadrul pachetului de măsuri fiscal-bugetare al Guvernului
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/07/se-taie-voucherele-de-vacanta.jpg?#)
Se taie și voucherele de vacanță, după cum a anunțat chiar ministrul muncii, Florin Manole. În cadrul unei conferințe de presă, unde s-au anunțat măsurile fiscal-bugetare cuprinse în pachetul necesar scăderii deficitului, acesta a spus ce bugetari vor mai primi, totuși, acest beneficiu.
Ministrul muncii anunță că se taie și voucherele de vacanță
Florin Manole a anunțat reducerea pragului pentru voucherele de vacanță. Doar bugetarii care au un salariu de sub 6.000 de lei vor mai primi aceste tichete. Până acum, voucherele se ofereau salariaților ce câștigau sub 8.000 de lei.
„Se vor acorda, spre deosebire de până acum, când se acordă pentru cei care câştigă sub 8.000 de lei net, începând de la intrarea în vigoare a actului normativ, se va acorda acest beneficiu pentru cei care câştigă mai puţin de 6.000 de lei net. Deci este o diferenţă în acest prag de 2.000”, a explicat ministrul muncii.
O altă schimbare în ceea ce privește voucherele de vacanță se referă la restricționarea folosirii acestora în perioada de extrasezon, adică în afara lunilor iunie – august.
Salarii și angajări înghețate până în 2026
Alte modificări referitoare la banii primiți de bugetari, în contextul crizei economice din România, se referă la plafonarea salariilor acestora la nivelul lunii decembrie 2024 până în decembrie 2026. Asta înseamnă că salariile nu vor mai crește.
De asemenea, se reduce majorarea salariilor de bază de la maxim 50% la maxim 35% pentru angajații ce lucrează la proiecte cu fonduri europene. Această majorare se va acorda, însă, doar pe perioada contractată și nu pentru cea prelungită.
„Referitor la salarizare, aici ideile principale sunt că veniturile salariale rămân la nivelul lui decembrie 2024 până la sfârşitul anului următor, 2026. O altă temă importantă este aceea că se reduce majorarea salariilor de bază, de la maxim 50%, la maxim 35%, atunci când este vorba despre cei care lucrează în proiectele finanţate din fonduri europene, deci este o scădere de 15% aici şi este adăugat şi un criteriu pe care l-am putea considera ca fiind un criteriu de performanţă, acela că această majorare se va acorda doar pe perioada contractată în proiect şi nu pentru prelungirea perioadei de implementare a unui proiect, astfel încât să încercăm şi să avem termenele respectate”, a spus Florin Manole.
Schimbări vor fi și în ceea ce privește tichetele de masă. Indemnizația de hrană va avea un plafon de 6.000 de lei lunar, cu un cuantum de 347 de lei. De asemenea, se prelungește, până la finalul anului 2025, suspendarea ocupării posturilor prin concurs pentru a nu crește numărul angajaților din sistemul bugetar și cheltuielile aferente.
Care este reacția ta?






