Aceasta este cea mai bună făină pentru cozonac. Îl face pufos și delicios, dar puține gospodine știu să o aleagă

Tu știi care e cea mai bună făină pentru cozonac? Cu ajutorul ei vei obține un preparat pufos, dar și cât se poate de delicios.

Apr 17, 2025 - 12:30
 0  0
Aceasta este cea mai bună făină pentru cozonac. Îl face pufos și delicios, dar puține gospodine știu să o aleagă

Tu ce tip de făină folosești pentru cozonac? Poate nu știai, dar e bine să o alegi cu mare atenție. În caz contrar, riști să ai un cozonac nu foarte pufos, iar aroma să nu fie tocmai cea dorită.

Cum alegi cea mai bună făină pentru cozonac

Se apropie Paștele, iar cele mai multe gospodine pregătesc deja ingredientele pentru cozonac. De altfel acest preparat nu lipsește de pe masa de sărbătoare și totodată este unul tradițional și delicios.

Inclusiv străinii care ajung la noi în țară și îl gustă rămân impresionați de gustul, dar și de textura sa. Rețeta pentru cozonac nu e una complicată, însă contează foarte mult ce ingrediente alegi să folosești.

Mai exact, e important să alegi cea mai bună făină pentru cozonac. Cum faci asta? Poate până acum nu știai, dar numărul scris pe ambalaj oferă informații despre conținutul de cenușă. Practic este vorba despre ce rămâne după arderea completă a acesteia, în procente.

Iar tipurile de făină care un conținut mai mare de cenușă au mai multe vitamine, enzime și minerale, dar și mai multe proteine. Pe de altă parte, ele nu sunt tocmai potrivite pentru coacere.

Trucuri care te ajută să faci un cozonac pufos și aromat

Astfel, evită să folosești făină de tip 500 când faci cozonac. Deși e considerată o făină universală, nu e bună pentru copt. Cea mai bună făină pentru cozonac este făina tip 450. Aceasta este de altfel și cea mai fină.

Odată ce ai ales făina corectă, mai trebuie să ții cont și de mici trucuri când prepari cozonacul. Spre exemplu, asigură-te că aluatul crește de trei ori. Doar așa vei obține textura dorită la final. În același timp, ai grijă ce cantitate de zahăr folosești.

Deși poate ești tentat să faci un preparat dulce, nu trebuie să utilizezi mai mult de 300 de grame de zahăr la un singur kilogram de făină. Totodată, zahărul trebuie dizolvat în lapte proaspăt.

Când vine vorba de grăsime, specialiștii culinari spun că putem folosi o grăsime mixtă, adică și animală și vegetală. Totodată, ține cont și de faptul că toate ingredientele pe care le folosești în aluat trebuie să fie preîncălzite, iar camera în care frămânți aluatul trebuie să fie caldă.

Pentru un aspect plăcut, unge cozonacul cu ou și lapte proaspăt înainte să-l pui la cuptor. Mai poți presăra de asemenea și zahăr granulat. Toate aceste detalii, deși par banale la prima vedere, te pot ajuta să te bucuri de un cozonac pufos, dar și aromat.

Care este reacția ta?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow