Alimentul care începe să-i umple de bani pe români. Mulți au început să-l cultive, nu e nevoie de teren mult și nici de investiții mari. Sfaturile agricultorilor pentru o cultură bogată
Acest aliment îi va umple de bani pe români. Nu necesită mult teren și nici o investiție majoră. Cum obții o cultură profitabilă
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/05/ground-milled-crushed-pistachios-bowl-scaled.jpg?#)
Alimentul devenit din ce în ce mai popular printre agricultorii români este fisticul. Acesta poate fi cultivat aproape oriunde, pe nu foarte mult teren, astfel că nici investiția de început nu este mare.
Alimentul care începe să-i umple de bani pe români
Culturile de fistic nu este cultivat însă la nivel comercial în România, însă acest aliment este considerat ca având un potențial foarte mare. Cu doar câteva indicații de la cultivatorii de top, fisticul poate crește foarte eficient și pe pământ românesc, având capacitatea să le umple buzunarele celor care vor să se avânte în această afacere.
Date fiind schimbările climatice care au adus în România veri mai lungi și secetoase, agricultorii s-au gândit că pot aduce pe pământurile noastre acest aliment exotic. „Pistacia vera” provine din cele mai aride regiuni ale Asiei Centrale și Orientului Mijlociu. Face parte din familia Anacardiaceae, fiind înrudit cu caju și mango, și deși este de multe ori considerată o nucă, de fapt acesta este o sămânță. În România, fisticul poate fi cultivat eficient în zonele de sud, adică în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea.
Pentru a da rod, fisticul are nevoie de cel puțin 3.000 de ore pe an, nefiind deloc tolerant cu înghețurile și frigul. Aici intervine avantajul faptului că în țara noastră iernile sunt mult mai blânde decât acum zeci de ani. Arborii încep să rodească după 5-7 ani și pot trăi peste 100 de ani.
Unde și cum se cultivă fisticul
Solul pentru cultura de fistic trebuie să fie bine drenat, pietros sau nisipos, cu un pH ușor alcalin sau chiar neutru. Umiditatea în exces nu face bine plantei, iar pământul trebuie arat adânc și fertilizat organic încă dinainte de a fi plantat fisticul.
Momentul propice pentru plantarea fisticului este toamna târziu sau primăvara devreme. Această plantă se pune pe rânduri, iar distanța între ele ar trebui să fie de 6 – 7 metri. Fiind o specie dioică, trebuie plantați atât arbori femelă, care produc fructe, cât și arbori masculi, care asigură polenizarea. Se recomandă plantarea unui arbore masculin la fiecare 8 – 10 arbori feminini.
Fisticul este bogat în grăsimi sănătoase, proteine, fibre, antioxidanți, vitamine, printre care B6 și E, și minerale esențiale, printre care potasiu, fosfor și magneziu. Astfel, cei ce vor să înceapă o astfel de afacere pot avea un real succes, căci potențialul de dezvoltare este unul mare.
Care este reacția ta?






