Alimentul delicios care este cultivat în peste 120 de țări. Românii adoră să-l consume
Produsul savuros care e crescut în peste 120 de locuri de pe glob. Românii îl iubesc și îl folosesc în preparatele culinare.
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/05/o-lada-care-contine-mai-multe-legume.jpg?#)
Oamenii de știință vin cu vești excelente legat de o resursă importantă de pe Pământ. Acesta este alimentul delicios care este cultivat în peste 120 de țări, inclusiv la noi. Românii adoră să-l consume și să-l folosească în numeroase feluri de mâncare.
Care e alimentul delicios cultivat în peste 120 de țări
În decembrie 2023 Adunarea Generală a decis să stabiliească marcarea unui eveniment major. Acesta are legătură cu un produs savuros care este crescut în peste 120 de locuri de pe glob. Românii îl iubesc și îl folosesc în preparatele culinare.
Așadar, s-a stabilit ca pe 30 mai să fie cinstită Ziua Internațională a Cartofului. Decizia a fost luată pentru a crește gradul de conștientizare legat de valorile economice, culturale și nutriționale pe care le are această legumă.
Datele arată că în lume există peste cinci mii de soiuri de cartofi. De asemenea, bucătarii cunosc cel puţin 2.000 de reţete, însă cel mai cunoscut fel în care sunt preparați rămân cartofii prăjiți. Sunt adorați de toată lumea, de la mic la mare.
Cartoful mai poate fi copt sau umplut cu brânză, măsline sau varză. În plus, chefii îl transformă în piure delicios și sățios, care poate avea în compoziția sa trufe. Alimentul care este cultivat în peste 120 de țări este pe placul cetățenilor din țara noastră.
Se pare că se consumă cantități industriale. Conform observatornews.ro, un român mănâncă anual 100 de kilograme de cartofi. În restaurantele din București și în locaţiile unde se vinde acest produs se cumpără câteva tone în fiecare zi.
Cartoful, alimentul cu multiple beneficii
Cartofii se numără printre cele mai consumate legume din lume. În trecut, erau blamați și dați drept hrană la animale, însă astăzi specialiștii îi recomandă pentru proprietățile lor. Aceștia sunt benefici pentru sănătate când sunt consumați moderat.
Au rolul de a preveni și de a reduce durerile musculare. În plus, contribuie la buna funcționare a procesului digestiv, reduc inflamațiile din corp și alcalinizează organismul. Studiile mai arată că atenuează simptomele artritei.
„Cartoful este foarte subestimat pentru că vine cu o sursă de carbohidraţi complecşi. Este bogat în potasiu mai mult decât o banană şi oferă sațietate”, a declarat Fabius Antal, specialist în nutriţie, mai arată sursa citată anterior.
Care este reacția ta?






