Ancheta privind coiful dacic furat din Olanda se complică. Interlopii români nu mai sunt pe lista suspecților
Ancheta privind coiful furat din Olanda se complică, mai ales după ce interlopii români acuzați par să fi fost absolviți de suspiciuni
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/07/ancheta-coiful-dacic-furat.jpg?#)
Potrivit rechizitoriului anchetatorilor olandezi, ancheta privind coiful dacic furat din Olanda se complică. Recent, pe lista suspecților apărea inclusiv un interlop român. Acum, însă, numele său nu mai apare în dosar, astfel că cercetările se îndreaptă spre altă pistă.
Ancheta privind coiful dacic furat din Olanda se complică
În urmă cu două luni, presa olandeză afirma că pe lista suspecților s-ar afla mai mulți interlopi români care ar fi comandat furtul coifului dacic de la Coțofenești, alături de trei brățări dacice, de la Muzeul Drents. Obiectele ar fi urma să fie folosite ca monedă de schimb pentru eliberarea unui criminal din închisoare sau pentru reducerea pedepsei acestuia. Totuși, identitatea deținutului sau a celor ce s-au ocupat de furt cu acest scop nu a fost dezvăluită niciodată.
„Este un caz foarte delicat. Dacă Olanda acuză oficial un comanditar român, se poate declanșa un scandal diplomatic”, a declarat o sursă din anchetă.
Ulterior, reprezentanții parchetului olandez au transmis că nu pot oferi informații și că sursa trebuie să își asume informațiile oferite presei: „Nu putem spune nimic despre existența unui comanditar. Sugestiile rămân responsabilitatea sursei”.
Această ipoteză a fost rapid eliminată, dat fiind faptul că nu se mai află nimic despre români în rechizitoriu. Informația a și fost confirmată de surse judiciare pentru presa olandeză. Motivul? Evitarea unui posibil conflict diplomatic între România și Olanda. Asta înseamnă că anchetatorii olandezi încă cercetează toate pistele, printre care și implicarea unor organizații infracționale olandeze.
Gruparea care ar fi executat jaful, atent monitorizată
RTL Nieuws a relatat și despre o altă grupare suspectă. Clubul moto Hardliners, fondat în 2019 în închisoare de foști membri ai Hells Angels – organizație considerată criminală și interzisă de justiția olandeză – ar fi direct implicat în furtul comorilor dacice. Totuși, obiectivul grupării nu ar fi fost îndeplinit.
„Suspecții principali dețin informații despre locul în care se află artefactele sau despre ce s-a întâmplat cu ele”, se arată în document.
Ancheta oamenilor legii din Olanda continuă, fiind folosiți inclusiv investigatori sub acoperire. Unul dintre frații suspecților a fost abordat de un polițist sub acoperire, care s-a prezentat drept colecționar de artă. Acestuia i s-a oferit un telefon mobil pentru comunicare și 5.000 de euro pentru informații. Ulterior, i s-a promis o recompensă totală de 500.000 de euro, urmată de o altă ofertă de 400.000 de euro. Bărbatul ar fi declarat că obiectele nu au fost topite, dar a refuzat să colaboreze mai mult de atât, considerând că suma oferită este prea mică pentru informațiile prețioase pe care le deține.
Coiful dacic și cele trei brățări au fost furate în luna ianuarie a acestui an de la Muzeul Drents din Olanda. Hoții au spart vitrinele securizate unde erau expuse artefactele folosind explozibili și le-au furat fără să fie văzuți de paznici. Comorile dacice fuseseră împrumutate de la Muzeul Național de Artă al României. Din cauza deciziei de a permite transportul și expunerea acestor obiecte de valoare în afara țării, directorul instituției românești a fost demis.
Care este reacția ta?






