Anunț de ultimă oră pentru șoferii din România! Polițele de asigurare vor crește, chiar și cu 1.500 lei. Află dacă ești printre cei afectați
Schimbare majoră pentru șoferii români! Conducătorii auto vor fi nevoiți să plătească mai mult pentru a-și asigura autoturismul. Cu cât va crește polița și în ce condiții?
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/07/design-fara-titlu-2025-07-17t104303067.jpg?#)
Anunț de ultimă oră pentru șoferii din România! Asigurările auto se scumpesc semnificativ din 2025, iar noul sistem de tarifare îi va afecta direct pe cei cu un istoric rutier problematic. Prețul polițelor CASCO nu va mai depinde doar de valoarea mașinii, ci și de felul în care conduci! Află dacă și tu te numeri printre cei care vor plăti mai mult.
Alarmă de ultimă oră pentru șoferii din România! Cum vor fi calculate noile polițe CASCO din 2025
Începând cu anul 2025, șoferii din România vor plăti polițele CASCO în funcție de comportamentul lor la volan, nu doar de valoarea autoturismului. Noua metodă de calcul urmărește să reflecte mai bine riscul real pe care îl reprezintă fiecare conducător auto.
Astfel, șoferii care au provocat accidente sau au înregistrat daune frecvente vor fi penalizați prin tarife mai mari. În schimb, cei care conduc prudent și nu au avut incidente în trafic vor beneficia de reduceri. Această schimbare vine în contextul în care companiile de asigurări vor folosi informații mai detaliate despre istoricul rutier al șoferilor pentru a calcula polițele cât mai corect și personalizat.
Modificarea majoră din domeniul polițelor auto din România pune accent pe responsabilitatea în trafic și încurajează un comportament preventiv la volan.
„Unii dintre proprietari ar putea să beneficieze de reducere de mii de lei, îndeosebi în condițiile în care vehiculul condus nu a fost implicat în incidente rutiere”, se arată în noul regulament de calcul al polițelor.
Cum sunt calculate noile tarife CASCO în funcție de istoricul șoferilor?
Plecând de la schimbarea care urmează să intre în vigoare în doar câteva zile, FANATIK a contactat un broker care se ocupă cu asigurări și a explicat, cum acopere compania în caz de accidente.
„Prețul CASCO nu este raportat neapărat la prețul mașinii. E o formulă de calcul pe care o are fiecare companie în parte. Să luăm un caz concret în care omul își cumpără pentru prima oară o mașină. N-are nicio daună, n-are nimic. Își ia o mașină nouă care n-a avut la viața ei daune. Tu trimiți în ofertare către companii.
Prețul diferă în funcție de facilitățile pe care ți le oferă și de un anumit rating pe care și-l face fiecare companie despre o mașină, capacitatea motorului și ce daune au avut ei cu acele automobile”, a declarat Daniel Calmen, Broker asigurări Campion Broker.
Ce diferență de preț poate face un accident în calculul asigurării?
Specialistul în servicii de protecție auto, din experiență personală, vine cu un calcul concret pentru șoferii din România. Daniel Calmen afirmă că daunele sunt unul din principalele motive care duc la creșterea poliței CASCO. De la un an la altul, penalizarea pentru două accidente putând duce la adăugarea unei sume chiar și de 1.500 de lei la suma anterioară.
„Pentru un BMW de 30.000 de euro, clientul meu plătește aproape 2.000 de euro CASCO pe an. Și are și franciză. În schimb, la o Toyota care a fost 28.000 de euro costul este până în 1.000 de euro.
Dacă, după un an de CASCO ai un incident. La BMW încă n-am avut nicio daună și nu pot să mă raportez pe cifre concret. La Toyota, însă, am reînnoit poliția la sfârșitul lunii mai. Mașina, 28.000 de euro, a plătit o poliția undeva la 3.500 de lei anul trecut. Anul acesta, având două dosare de daună de vreo 200 de milioane, i-au pus 100 de euro franciză pe eveniment și a crescut poliția cu 1.500 de lei”, a mai spus brokerul.
În noua lege se face trimitere și către posesorii care dețin două autoturisme. Amendamentul care urmează să intre în vigoare susține că cei care aleg să le mențină pe ambele în circulație vor plăti o sumă mai mare pentru al doilea vehicul, chiar dacă nu au avut incidente rutiere.
Cum vor influența noile baze de date internaționale costul polițelor auto?
În discuție este adusă și o bază de date internațională pe care firmele de asigurări o vor putea accesa pentru informații din service-uri auto și date tehnice de la Registrul Auto Român, pentru a evalua mai exact riscul fiecărui șofer.
România se va alinia începând cu vara anului 2025 acestui sistem de tarifare, care este deja aplicat în multe țări din Europa de Vest și în SUA.
Noile prevederi subliniază că siguranța în trafic este un factor esențial în calculul poliței. Astfel, șoferii fără incidente vor beneficia de reduceri, în timp ce aceia care au multiple daune vor plăti mai mult.
Care este reacția ta?






