Ce valoare vor avea voucherele Rabla 2025. Mașinile diesel, eliminate complet din program

Schimbări în legătură cu voucherele Rabla 2025. Ce valoare vor avea anul acesta. Mașinile diesel nu mai sunt incluse în program

Jul 17, 2025 - 16:30
 0  0
Ce valoare vor avea voucherele Rabla 2025. Mașinile diesel, eliminate complet din program

Diana Buzoianu, ministrul mediului, a vorbit despre voucherele Rabla 2025. Unele dintre ele vor avea aceleași valori, în timp ce altele vor suferi modificări. Mașinile diesel nu mai fac parte din program.

Anunț important despre voucherele Rabla 2025

Programul Rabla continuă și în 2025, dar vine cu câteva schimbări pentru cei interesați. Doar persoanele fizice se pot înscrie în program, iar unele vouchere vor avea o valoare mai mică.

Pentru acest an, programul are un buget în valoare de 200 de milioane de lei, după cum a anunțat ministrul mediului. Un ordin de ministru privind noile valori ale voucherelor va fi emis imediat după aprobarea pachetului 2 de măsuri fiscale. Acesta va include și programele AFM.

În aprilie, atunci când a fost anunțată lansarea programului din acest an, voucherul pentru o mașină pe benzină ar fi fost de 10.000 de lei, iar pentru un hibrid de 12.000 de lei. Pentru un hibrid plug-in, valoarea ar fi fost de 17.500 de lei. Mașinile diesel nu mai sunt incluse în program.

Pentru un autoturism pe benzină, va rămâne valabil voucherul în valoare de 10.000 de lei, după cum a explicat Diana Buzoianu. În schimb, schimbările sunt valabile pentru voucherele mai mari.

“Da, cele două vouchere de 10.000 de lei și de 12.000 de lei vor rămâne. Discuțiile sunt pentru voucherele mai ridicate. În principal, va fi o diferență destul de mare pe zona de voucher pentru mașini electrice, pentru că acel voucher era destul de mare”, a explicat ministrul mediului, potrivit digi24.ro.

Explicațiile oferite de ministrul mediului

Ministrul Mediului a explicat că, în actualul context economic, voucherele Rabla vor fi gândite pentru astfel încât sprijinul să ajungă la persoanele care au cu adevărat nevoie. Voucherele mari, precum cele pentru mașini electrice, vor fi tăiate.

“Noi suntem astăzi în discuții pentru aceste vouchere, pentru faptul că există o foarte mare inegalitate (n.r. în acest caz). Înțelegem că oamenii care își cumpără, de exemplu, o mașină electrică dau o sumă mult mai mare pe mașina respectivă, dar, într-o situație bugetară complicată, cum este astăzi în România, pur și simplu nu mai există banii la buget pentru a acoperi 7000-8.000 euro dintr-o mașină care și ea valorează niște zeci de mii de euro.

Deci, noi o să mergem cu aceste vouchere în ideea mai degrabă de a ajunge acolo unde oamenii chiar au nevoie de ele, unde voucherele respective chiar fac o diferență”, a explicat Diana Buzoianu, întrebată la cât ar putea scădea valoarea voucherelor.

Acest program era foarte așteptat de cei care aveau de gând să își cumpere o mașină nouă. În același timp, programul este unul profitabil și pentru importatorii și producătorii de mașini. Cu o zi înainte de lansare, Administrația Fondului pentru Mediu a decis suspendarea programului. Decizia a adus numeroase controverse.

De exemplu, Asociația Importatorilor și Distribuitorilor de Motociclete și Motocicluri din România (AIDMM) a avertizat că suspendarea programului poate aduce dezavantaje pentru piața auto și moto din țară.

Care este reacția ta?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow