Saltul din stratosferă care a schimbat lumea. Cum a reușit Felix Baumgartner performanța imposibilă
Felix Baumgartner a devenit, în 2012, primul om care a sărit din stratosferă. Cum a reușit momentul care a intrat în istorie.
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/07/felix-baumgartner-saltul-parasuta-stratosfera.jpg?#)
Felix Baumgartner, omul care nu s-a temut să sară din spațiu, a murit joi, la vârsta de doar 56 de ani. Austriacul de 56 de ani a căzut după un zbor cu parapanta, în timp ce se afla în vacanța din Italia.
Pregătirea pentru saltul din stratosferă
Potrivit presei italiene, austriacul efectua un zbor cu parapanta. Informațiile din acest moment spun că, în timpul aterizării i s-a făcut rău și a pierdut controlul. S-a prăbușit într-o piscină și a suferit un stop cardiac, precum și răni incompatibile cu viața.
Felix Baumgartner s-a născut la 20 aprilie 1969, în Salzburg, Austria. A început să practice parașutismul încă din adolescență. Treptat, a început să efectueze salturi de pe mai multe clădiri uriașe. De exemplu, în 1999, el a sărit de la etajul 88 al Turnului Petronas din Kuala Lumpur.
Evenimentul care l-a plasat direct în cărțile de istorie pe austriac s-a petrecut în 2012. Atunci, acesta a efectuat cea mai spectaculoasă săritură. Baumgartner a devenit primul om care a sărit din stratosferă.
Înainte de ziua cea mare, 14 octombrie 2012, austriacul a trecut printr-o perioadă specială de pregătire. El povestea la acel moment că, în zilele premergătoare saltului, a ţinut o dietă bazată pe fibre şi reziduuri.
Cei care s-au ocupat de medicamentația sa i-au realizat acestă dietă pentru a evita acumularea de gaze intestinale. Explicația a fost că, într-un mediu cu presiune scăzută, gazul se putea extinde şi îi putea provoca dureri abdominale severe.
Câteva ore înainte de salt, Baumgartner a respirat oxigen pur, asta pentru a-i scădea nivelul de azot din sânge. Apoi, echipa lui Baumgartner i-a pregătit sportivului un program de odihnă, pentru a se asigura că este odihnit la momentul saltului. Acesta a însemnat un somn de opt ore.
Ziua care a schimbat istoria sporturilor extreme
Iar ziua cea mare a venit. ”Stăteam acolo, în vârful lumii, în afara unei capsule în spațiu și în stratosferă. M-am uitat în jur, cerul de deasupra mea era complet negru”, a povestit Baumgartner pentru CNN, despre ziua istorică.
La ora 21.08, ora României, Baumgartner era deja instalat într-o capsulă legată de balonul cu heliu. Aceasta l-a dus la o altitudine de 39.000 de metri, mai sus decât ajung avioanele. Drumul până în stratosferă a durat peste 2 ore.
În acel moment, aproape 10 milioane de oameni îl urmăreau pe YouTube. Austriacul a rostit următoarele cuvinte: ”Uneori trebuie să urci pentru a înțelege cât de mic ești. Acum mă întorc acasă!”.
Imediat s-a parașutat direct din stratosferă. Visul său, acela de a sări de la o altitudine nemaiîncercată de nimeni până atunci, peste 39.000 de metri, era împlinit. Acesta a depășit bariera sunetului, atingând 1.137 km/h, după ce s-a lansat de la 39.043 metri.
- 9 minute și 3 secunde, din care 4 minute și 19 secunde în cădere liberă, a durat coborârea lui Baumgartner
Impactul global al performanței lui Baumgartner
Acest salt de pe 14 octombrie 2012 i-a adus trei recorduri mondiale lui Felix Baumgartner. Primul: cea mai mare înălțime atinsă vreodată de un balon cu echipaj uman, apoi saltul în cădere liberă de la cea mai mare altitudine și, al treilea, cea mai mare viteză atinsă de un om în cădere liberă, care a fost de 1 357,6 km/h.
După acest salt, Baumgartner a anunțat că se retrage din sportul profesionist şi că îşi va construi o nouă carieră ca pilot de elicopter de salvare. ”Cred că am realizat tot ce se putea realiza în ceea ce priveşte săriturile cu paraşuta. Am ajuns la un moment dat în care mi-am dat seama că nu mai pot face decât să mă repet”, spunea austriacul.
Care este reacția ta?






