Bei energizante? Avertismentul dur al cercetătorilor: ingredientul care ar putea „hrăni” cancerul

Un nou studiu publicat în revista Nature atrage atenția asupra băuturilor energizante. Un ingredient din aceste băuturi carbogazoase crește riscul de cancer.

May 23, 2025 - 15:00
 0  1
Bei energizante? Avertismentul dur al cercetătorilor: ingredientul care ar putea „hrăni” cancerul

Oamenii de știință din SUA au analizat mai atent efectele unui ingredient regăsit în aproape toate băuturile energizante, și anume taurina. Descoperirea cercetătorilor este îngrijorătoare iar specialiștii trag un semnal puternic de alarmă.

Studiu alarmant. Ingredientul din băuturile energizante care crește riscul de cancer

Deși este o substanță produsă natural de organism și folosită pentru presupuse beneficii cognitive, un nou studiu publicat revista Nature ridică semne de întrebare majore. Taurina, susțin specialiștii de la Institutul de Cancer Wilmot, ar putea fi mai periculoasă decât se credea.

Studiul sugerează că taurina nu doar că nu este de mare ajutor, dar poate juca un rol direct în alimentarea unor forme de cancer de sânge. Cercetătorii au observat că celulele leucemice din măduva osoasă „fură” taurina produsă de celulele sănătoase și o folosesc pentru a se dezvolta. Acest proces se numește glicoliză și e esențial pentru ca celulele canceroase să producă energie și să se înmulțească.

Mai mult, această substanță, care este considerată inofensivă și chiar benefică, este adăugată în multe băuturi energizante exact pentru efectele pozitive, reducerea inflamației, susținerea creierului, combaterea oboselii. În unele tratamente, taurina este folosită inclusiv pentru a reduce efectele negative ale chimioterapiei. Cu toate acestea, noul studiu ridică semne de întrebare.

Celulele canceroase se „hrănesc” cu taurină

Echipa de la Wilmot a făcut experimente pe șoareci modificați genetic, purtători ai genei SLC6A6, responsabilă de transportul taurinei în corp. Cercetătorii le-au injectat celule umane leucemice și au observat un lucru alarmant: celulele canceroase se foloseau de taurină ca de un combustibil suplimentar. Practic, taurina le dădea forță să se multiplice mai repede.

Cu cât consumăm mai multă taurină, spun cercetătorii, fie din suplimente, fie din energizante, cu atât riscul de a „hrăni” celulele bolnave crește. Totuși, conform oamenilor de știință americani, dacă taurina este, într-adevăr, atât de importantă pentru creșterea celulelor leucemice, blocarea accesului la ea ar putea fi cheia pentru tratamente noi. Adică, în loc să atacăm direct celulele canceroase, le-am putea „închide robinetul” și le-am slăbi din interior.

Cercetătorii vor să cerceteze acum dacă taurina ar putea contribui și la alte tipuri de cancer, cum ar fi cel colorectal. Datele sunt analizate în paralel cu estimările Societății Americane de Cancer, care arată că în 2025 se așteaptă peste 192.000 de cazuri noi de cancer de sânge în Statele Unite, din care aproape 67.000 de leucemie.

Care este reacția ta?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow