Cât a ajuns să coste un kilogram de caise în România înainte de vară. APC a luat în vizor mai mulți comercianți având în vedere noile prețuri

Prețurile la fructele din supermarketuri au explodat, astfel că Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC) a luat în vizor comercianții

May 20, 2025 - 00:30
 0  1
Cât a ajuns să coste un kilogram de caise în România înainte de vară. APC a luat în vizor mai mulți comercianți având în vedere noile prețuri

Caisele din piețe și din supermarketuri sunt vândute la prețuri colosale. Astfel, sumele cerute pe un kilogram au fost catalogate ca fiind exagerate. Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC) a raportat această chestiune.

Cât costă un kilogram de caise în România

Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România a anunțat faptul că prețurile caiselor din magazinele din București sunt exagerate. Astfel, un kilogram de fructe costă undeva între 14 și 20 de lei. Acestea sunt importate din Grecia, iar în comparație cu cele aduse din Turcia, sumele sunt mici.

„În piața Crângași din București, caisele din Grecia se vând la prețuri care variază între 14 lei/kg și 20 lei/kg! Caisele din Turcia se vand în Kaufland cu 36 lei/kg!!!”, se arată într-o postare pe Facebook a asociației.

Tot APC a dezvăluit și cu cât s-au vândut cireșele în urmă cu o săptămână, în piețele din Capitală. În Piața Bucur Obor, pe tarabe erau afișate prețuri per kilogram începând cu 35 de lei, până la 80 de lei. Asociația a menționat faptul că nu se afișa țara de origine pe etichete.

Căpșuni românești, mai scumpe din cauze condițiilor meteo schimbătoare

În acest an, recolta de căpșuni românești a fost afectată de condițiile meteo extreme. Astfel, producătorii și-au expus marfa în piețele bucureștene Moghioroș și Drumul Taberei, încă de la sfârșitul lunii aprilie, conform capital.ro.

Căpșunile românești au fost puse la vânzare cu prețuri între 25 și 35 de lei pe kilogram. Cele din Grecia erau vândute cu circa 10-15 lei kilogramul. Producătorii susțin că acest cost este rezultatul cheltuielilor mari cu producția, inclusiv cu tratamentele și transportul, conform sursei menționate.

„Anul acesta, se pare că nu vom mânca cireșe din România, nu vom mânca vișine din România, nu vom mânca caise și piersici din România, și din discuțiile pe care le-am avut cu câțiva producători de mere, proprietarii unor livezi de mere din județul Bacău și nu numai, se pare că și producția de mere este afectată, pentru că am avut un nou record, un val de temperaturi extrem de scăzute”, a declarat Mircea Fechet, ministrul Mediului.

Care este reacția ta?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow