Cât a încasat statul român de pe urma exploatărilor miniere și petroliere. Banii nu ajung pentru pensiile speciale dintr-un an
Ce sume au ajuns la bugetul de stat de pe urma exploatărilor miniere și petroliere de pe teritoriul țării. Banii plătiți de către companiile din energie
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/07/redevente-stat-buget-pensii-speciale.jpeg?#)
La începutul acestei luni, OMV Petrom, cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, anunța descoperirea unui nou zăcământ de gaze naturale în apropiere de municipiul Craiova (70 km nord-est, la Spineni). Compania a precizat că această sondă are un potențial de producție de 180.000 m³ de gaze naturale și 25 m³ de condensat pe zi, cu un total de 1.300 bep/zi. În funcție de nivelul de producție, pentru această nouă exploatare compania va plăti o redevență statului român între 3 și 13%.
Câți bani a încasat România din redevențele petroliere în ultimii cinci ani
Companiile care exploatează resursele naturale (minerale sau hidrocarburi) din solul țării plătesc o redevență către statul român în schimbul dreptului de a utiliza și valorifica resursele ce sunt proprietate publică. Aceste redevențe se stabilesc procentual, pe baza valorii brute a producției extrase.
Nivelul acestor redevențe variază în funcție de tipul de resursă, variind între 6-8% pentru metale prețioase (a existat o întreagă dezbatere publică privind redevența în cazul Roșia Montană), sub 5% pentru exploatări de pietriș, sau între 3,5% și 13,5% pentru exploatările de hidrocarburi, gaze naturale și petrol. (Legea offshore din 2022 avea să impună o taxă suplimentară de venit aplicată doar producției de mare adâncime.)
Potrivit unor informații furnizate de către ANAF, statul român încasează cea mai mare sumă de pe urma exploatărilor de hidrocarburi. Redevențele petroliere din ultimii cinci ani, plus primul trimestru al anului 2025, ajung la o sumă de peste 11 miliarde de lei. Mai exact este vorba de 11,41 miliarde lei.
Potrivit datelor de la Fisc, suma datorată în toți acești ani a fost puțin mai mare, de 11,44 miliarde lei, cu restanțe de 28,8 milioane lei raportate începând cu anul 2020. (Sumele apar ca răspuns al ANAF la o interpelare a deputatului AUR, Petru-Gabriel Negrea).
Banii nu ajung pentru pensiile speciale dintr-un an
Cea mai mare parte a acestei sume a fost plătită în anul 2022, atunci când statul român a încasat 4,46 miliarde. Cea mai mică sumă a fost în anul 2020, când la bugetul de stat au ajuns doar 997 milioane lei din exploatarea zăcămintelor de hidrocarburi. Anii următori, 2023 și 2024, au adus la bugetul de stat peste două miliarde de lei fiecare.
Ca o comparație, suma încasată în cei cinci ani și trei luni de statul român de pe urma exploatării resurselor de hidrocarburi nu ar ajunge să acopere costurile cu pensiile speciale (pensiile de serviciu, inclusiv pensiile militare) din ultimul an. Anul trecut, bugetul acestor pensii a crescut cu 18%, ajungând la un buget record de 15,7 miliarde lei.
Câți bani au adus statului exploatările miniere
În ceea ce privește redevențele miniere, suma totală datorată la bugetul de stat începând cu 2020 se ridică la 1,18 miliarde lei. Din această sumă, statul român a încasat doar 819 milioane lei, rezultând o diferență semnificativ mai mare, de peste 360 de milioane lei. Există chiar o valoare negativă în anul 2023, ceea ce indică o posibilă corecție financiară sau o compensare fiscală.
Dacă adunăm și redevențele miniere încasate de statul român în cei cinci ani și ceva la cele petroliere rezultă că în această perioadă la bugetul de stat au ajuns circa 12,24 miliarde lei. Nici această sumă nu ar ajunge să acopere bugetul pentru pensiile de serviciu din anul 2024.
Care este reacția ta?






