Cât a plătit un turist pentru o ciorbă de burtă la un restaurant de pe litoral. Protecția Consumatorilor îi avertizează pe turiști să fie atenți la meniuri și tarife
Au început să apară turiști pe litoralul românesc, însă, odată cu ei, și nemulțumirile față de prețuri. Cât costă o ciorbă în perioada „Litoralul pentru toți”
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/06/pret-ciorba-de-burta-litoral.jpg?#)
Odată cu venirea turiștilor, au apărut și nemulțumirile față de prețurile afișate la restaurantele și terasele de pe litoral. Astfel, Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC) s-a revoltat.
Cât costă o ciorbă pe litoralul românesc
Momentan, este în vigoare programul „Litoralul pentru toți”. Acesta are ca scop promovarea ofertelor, la prețuri accesibile. Teoretic, toți românii ar trebui să-și permită o vacanță la mare în această perioadă, însă realitatea este cu totul alta.
Se pare că un turist a plătit pentru o ciorbă de burtă suma de 41 de lei. Pe bonul fiscal arată că această ciorbă costă 27 de lei, un ardei iute costă patru lei, o porție de smântână șase lei, iar cinci porții de pâine patru lei.
Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România (APC) a reacționat printr-o campanie de informare intitulată „Plaja este domeniu public! Cunoaște-ți drepturile!”. Astfel, se atrage atenția asupra abuzurilor de pe litoral. APC menționează faptul că turiștii trebuie să fie informați.
„Știați că un prânz modest de Rusalii, pentru o persoană, în programul Litoralul pentru toți, depășește 20 de euro? La cât credeți că va ajunge un prânz per persoană pe litoral, după liberalizarea prețului la energie, respectiv după 1 iulie?”, se arată în postarea celor de la APC, în care este atașata o fotografie cu un bon fiscal, cu o valoare de aproximativ 105 lei.
De asemenea, pe pagina asociației s-a publicat un alt bon fiscal, pe care era trecută o porție de ceafă de porc la gratar, cu o porție de legume la grătar și o salată de varză. Pentru toate acestea, un client a plătit suma de 73 de lei. „Prețuri de coșmar în programul Litoralul pentru toți!”, au mai scris reprezentanții APC în postare.
De asemenea, au publicat și meniul unui restaurant. Acolo se observă cum o salată cu pui costă 42 de lei, o supă cremă cu tăiței costă 38 de lei, iar felul principal este cuprins între 39 și 88 de lei.
Care este reacția ta?






