Cât costă un kilogram de pepene în 2025 în piețe sau marile magazine. Prețul nu îi va mulțumi pe români

Situația economica actuală a umflat și prețurile la pepeni din piețe și magazine. Fostul președinte al Autorității de Supraveghere Financiară vine cu o reacție

Jun 12, 2025 - 10:00
 0  0
Cât costă un kilogram de pepene în 2025 în piețe sau marile magazine. Prețul nu îi va mulțumi pe români

Prețurile la pepene în 2025 au luat-o razna. Românii nu mai găsesc să cumpere cu 50 de bani, un leu sau doi pe kilogram. Cu ce explicații vine Mișu Negrițoiu, fost președinte ASF și fost ministru de stat pentru coordonare, strategie și reformă.

„Cred că este o criză de management”

Mișu Negrițoiu vorbește despre prețurile mari per kilogram la pepeni, pe care le găsim în piețe sau magazine. Acesta susține că nu recolta în sine este problema, chiar dacă vremea a fost una nefavorabilă, ci este problemă pe partea de distribuție.

„Cred că este o criză de management, mai degrabă, a pepenilor de la Dăbuleni decât a cultivării pepenilor și a producției. Adică tot ziceam de reforme, până la urmă piață funcțională. Asta este termenul de piață funcțională și pentru mine serviciile financiare sunt modelul de piață funcțională, eu am și fost în ele.

Când ajungem, însă, la piața serviciilor agricole, este o piață nefuncțională. Și până la astea ar trebui să fie obiectivele politicului să organizeze, să zicem, distribuția de pepeni”, a transmis Mișu Negrițoiu pentru Avangarda, citat de bugetul.ro.

Mișu Negrițoiu trage un semnal de alarmă

Fostul ministru de stat pentru coordonare, strategie și reformă nu a vorbit numai despre situația prețurilor la pepeni, ci și despre roșii. Acesta a menționat că nu există o bună gestionare între producători și marile centre comerciale. Așa s-a ajuns ca la raft să nu mai găsim roșii românești.

„Ai o producție, ei nu sunt în stare, ca și producția de roșii, pentru că și în țările vestice și acum ai exemplu și în banii europeni, ca să faci centre de colectare și depozitare. Ai clădiri cu aerisire, cu climatizate, cu nu știu ce, și pe care unii le gestionează și în care aduni, de fapt, vinzi în perioada de sezon când este cerere și depozitezi și distribui ulterior când nu mai e producție.

De ce roșiile românești nu ajung în supermarketuri și tot ce sunt lucrurile astea tehnice de făcut, de depozitare, de sortare, de ambalare și cu cât dai pe o perioadă mai lungă din centrul aceasta distribuție cu atât prețul este mai competitiv și nu trebuie. Când ajunge să vinzi în piață, zici aoleu, am muncit atâta, și nu iau pe roșiile astea mai nimic, pentru că le vinzi numai în piață și le vinzi numai o perioadă scurtă”, a mai spus Mișu Negrițoiu, pentru sursa menționată.

Care este reacția ta?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow