Câți copii din România n-au fost niciodată într-o vacanță. Ce a vrut să spună, de fapt, sociologul Gelu Duminică

Sociologul Gelu Duminică explică realitatea dură a zecilor de mii de copii din România care nu au avut niciodată într-o vacanță sau o excursie.

Jun 24, 2025 - 16:30
 0  1
Câți copii din România n-au fost niciodată într-o vacanță. Ce a vrut să spună, de fapt, sociologul Gelu Duminică

Câți copii din România n-au fost niciodată într-o vacanță? Sociologul Gelu Duminică recunoaște că lipsa acestor experiențe de bază scot la iveală inegalități profunde în sistemul educațional, mai ales în contextul subiectelor de la Evaluarea Națională.

Câți copii din România n-au fost niciodată într-o vacanță. Cifrele sunt uriașe

Tema propusă la subiectul al doilea din cadrul probei scrise la limba și literatura română, redactarea unui text narativ, de minimum 150 de cuvinte, în care să prezinte o întâmplare dintr-o excursie, a stârnit controverse în spațiul public. Sociologul Gelu Duminică atrage atenția asupra faptului că mii de elevi din medii defavorizate nu au avut niciodată ocazia să meargă într-o vacanță. Fapt care, spune el, i-a pus în dificultate în fața unui subiect care presupunea o experiență personală.

„Cifra minimă, 10-12 mii de copii care provin din familii cu un statut scăzut din punct de vedere financiar. Cel puțin din datele pe care le avem în sondaje și în studii. Copii care provin din medii extrem de vulnerabile și care, foarte probabil, nu au un corespondent în realitate.

Cred că ceea ce a deranjat foarte tare în postarea mea și a trezit atâta antagonizare a fost cuvântul discriminare, pe care lumea nu-l înțelege foarte bine. Și nu este vina lumii, ci mai degrabă vina noastră, că nu am explicat foarte bine. Dar cea mai simplă definiție a discriminării este tratament diferit în situație similară”, a menționat Gelu Duminică, pentru FANATIK.

Câți copii se nasc în România anual?

În anul 2024, în România s-au născut aproximativ 149.612 copii, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Deși cifra reprezintă o ușoară creștere, cu aproximativ 5.000 de nașteri mai mult decât în 2023, când s-a înregistrat cel mai mic număr de nou-născuți din ultimul deceniu.

Specialiștii atrag atenția că, sporul natural a fost negativ pe tot parcursul anului trecut, inclusiv în luna decembrie, ceea ce înseamnă că numărul deceselor l-a depășit constant pe cel al nașterilor.

Problemele economice cu care se confruntă o mare parte din populația României se reflectă direct în șansele copiilor la educație. Sociologul Gelu Duminică atrage atenția asupra faptului că milioane de români trăiesc în condiții de sărăcie extremă, iar educația devine, din păcate, o prioritate secundară pentru aceștia.

„Când tu ai 5 milioane de oameni care trăiesc în deprivare materială severă. În toate studiile pe care le avem publice, una dintre cele mai mici investiții pe care le fac familiile este fix în educație. Pentru că ei au nevoile primare nesatisfăcute”, a mai spus acesta.

Câți copii din România nu merg la școală în secolul al XXI-lea?

În secolul XXI, România se confruntă în continuare cu o problemă gravă: accesul limitat la educație pentru un număr semnificativ de copii. Potrivit UNICEF, peste 400.000 de copii nu frecventează școala sau nu reușesc să finalizeze învățământul obligatoriu.

Un studiu realizat de organizația World Vision România arată că situația este și mai dificilă în mediul rural, unde 1 din 10 copii nu merge deloc la școală. World Vision atrage atenția că lipsa educației devine o formă de excluziune socială, iar copiii din mediul rural sunt cei mai vulnerabili în fața acestui fenomen.

În timp ce unii elevi își pot susține compunerile din experiențe personale, alții sunt nevoiți să-și imagineze lucruri pe care nu le-au trăit niciodată. Sociologul Gelu Duminică atrage atenția asupra faptului că pentru mulți copii din mediile defavorizate, o excursie este un lux inaccesibil.

„Nu există cifre concrete care să arate câți copii nu au fost într-o vacanță. Însă, în comunitățile unde noi lucrăm, cu elevii cu care noi lucrăm, în comunitățile cele mai vulnerabile din România, cei care au făcut excursii sunt mai degrabă excepții decât regulă.

Adică, pentru o familie să își permită, spre exemplu, 100 de lei să îl trimită un copil într-o excursie de o zi, nu e simplu. Plus, 100 de lei bani de buzunar sau 50 de lei bani de buzunar. Dar pe lângă asta îi trebuie și un anumit tip de hăinuțe.

Evidențiez doar faptul că acești copii sunt total invizibili pentru sistem. Noi avem sute de copii pe care i-am dus noi în excursie prima dată”, a mai punctat cunoscutul sociolog, pentru FANATIK.

Câți copii din România merg la școală în fiecare an? Date oficiale

Potrivit celor mai recente date furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), în anul școlar precedent (2022-2023) au fost înregistrați 2.934.064 de copii și elevi în sistemul de învățământ.

Distribuția arată astfel: aproximativ 548.000 de copii erau înscriși la creșe și grădinițe, 1.606.000 frecventau ciclul primar și gimnazial, 595.000 erau elevi de liceu, 96.000 urmau învățământul profesional, iar 87.000 studiau în cadrul învățământului postliceal.

Peste 60.000 de elevi din România au abandonat școala înainte de Bacalaureat. Unul din trei elevi nu mai ajunge în clasa a XII-a

Potrivit unei analize realizate de Edupedu, sistemul de învățământ românesc se confruntă cu o rată alarmantă a abandonului școlar. Aproximativ 30% dintre elevii care au început clasa I în urmă cu 12 ani nu s-au mai înscris la examenul de Bacalaureat în 2025.

Această proporție echivalează cu peste 60.000 de elevi care au ieșit din sistemul educațional înainte de a finaliza liceul. Comparativ cu anul trecut, cifra reprezintă o creștere de aproximativ 10.000 de cazuri, semnalând o tendință îngrijorătoare care afectează generațiile viitoare.

În acest context, sociologul Gelu Duminică atrage atenția asupra modului în care inegalitățile sociale afectează șansele reale ale elevilor la examene esențiale, cum este Evaluarea Națională.

„Eu nu spun că tema este absurdă. Eu spun doar că cei care au făcut subiectul și cei care l-au validat sunt rupți de realitate. Credeți că copiii de la Pitească au fost în multe excursii? Copiii din Ferentari, sau din Giulești Sârbi, sau din Mica Indie, din sectorul 3, credeți că au fost în multe excursii?

Elevii au trebuit să dea examen și să se competiționeze, că despre asta e vorba. E o competiție, nu e un eseu de școală, care nu contează pentru traiectoria lor profesional-academică. Ceea ce este incorect.”, a precizat Gelu Duminică.

Câți copii au dat Evaluarea Națională în 2025, în România?

La prima probă scrisă a Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, sesiunea iunie 2025, s-au prezentat 152.639 de elevi din totalul celor 159.229 înscriși, potrivit datelor oficiale. Un număr de 6.587 de elevi au absentat, în timp ce trei candidați au fost eliminați din examen pentru tentativă de fraudă, lucrarea acestora fiind notată cu 1.

Un număr alarmant de 30.980 de elevi, care fuseseră înscriși în clasa pregătitoare în 2015, nu au mai ajuns să susțină Evaluarea Națională în 2025, potrivit unei analize Edupedu.ro pe baza datelor furnizate de Institutul Național de Statistică.

Dintre aceștia, 5.955 de elevi s-au pierdut pe parcursul ciclului primar, iar alți 25.025 în timpul ciclului gimnazial. Cea mai mare scădere, de 51,2%, s-a înregistrat în clasa a VIII-a, semn că abandonul sau neînregistrarea pentru examen s-a produs chiar în ultimul an de gimnaziu.

Fenomenul reflectă dificultățile majore din sistemul educațional românesc, în special în ceea ce privește menținerea elevilor din medii vulnerabile în parcursul școlar. Specialiștii atrag atenția că astfel de pierderi au implicații grave pe termen lung.

„Undeva în jur de 60 de mii s-au pierdut pe drum până în clasa a VIII- a. Cam 60-70% din cei care au intrat în generație acum 8 ani. În general, cei care nu mai sunt în sistem au renunțat din cauza sărăciei. De asemenea, din cauza migrației, pentru că au plecat alături de părinți”, a încheiat specialistul, pentru FANATIK.

Care este reacția ta?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow