Reacție de la BNR despre programul de guvernare 2025 – 2028 al Executivului Bolojan: ”Cel mai bun din ultimii 35 de ani”
Planul de măsuri al Executivului Bolojan primește laude dinspre BNR. Oficialii instituției spun că programul de guvernare 2025 - 2028 este ”cel mai bun din ultimii 35 de ani”.
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/06/bnr-programul-guvernare-bolojan-sedinta-ministri.jpg?#)
Instalat de nici 24 de ore la Palatul Victoria, Executivul de coaliție condus de liberalul Ilie Bolojan primește laude de la BNR. Un oficial al instituției bancare este impresionat de măsurile care alcătuiesc programul de guvernare.
”Cel mai bun din ultimii 35 de ani”. Oficial al BNR, impresionat de programul de guvernare al Executivului Bolojan
România are, de luni, un Guvern cu puteri depline. În prima zi a săptămânii a fost semnat protocolul coaliției de guvernare. Apoi, procedura de învestire a Executivului condus de Ilie Bolojan s-a derulat rapid.
Primul-ministru și echipa sa au primit votul de învestitură al Parlamentului la orele după-amiezii, iar seara au depus jurământul la Palatul Cotroceni. Noul guvern a avut deja prima ședință la ora 21.00.
Încă de dinainte de învestire, Ilie Bolojan a afirmat că acțiunile echipei sale de la Palatul Victoria va urmări trei direcții: ”Să punem ordine în finanțele țării. Să lucrăm pentru o bună guvernare care să creeze condiții de dezvoltare în România și să arătăm respectul cuvenit românilor”.
Programul de guvernare al Executivului a fost răsfoit cu atenție și de oficiali de la BNR. Eugen Rădulescu, consilier al băncii centrale, este de părere că programul guvernamental 2025–2028 este ambițios și bine fundamentat, cu potențial de a stimula economia fără a provoca inflație. Rădulescu mai punctează faptul că măsurile din actualul program de guvernare pot evita o eventuală majorare a TVA la 21%.
”Aplicarea măsurilor din acest pachet de program guvernamental, după părerea mea, ar avea un efect absolut extraordinar de bun pentru economia românească.
Știu că nu sunt în nota mea obișnuită, dar am să vă spun exact cum am văzut citind acest program. Este cel mai bun program de guvernare pe care l-am văzut de 35 de ani”, a declarat Rădulescu, la Digi24.
Oficialul BNR laudă impozitul pe dividente. Ce spune despre datoria publică
Impozitul pe dividente urcat la 16% nu a fost văzut cu ochi buni de analiștii financiar. Oficialul BNR are o altă părere. El afirmă cu aceasta este benefic, prin ”reducerea unei distorsiuni”. Rădulescu a mai punctat că reducerea aparatului bugetar este, de asemenea, o măsură bună pentru administrația de stat.
”Impozitul pe dividende până la 16% este reducerea unei distorsiuni. Avem firme mult prea multe în care acționarul face arbitraj între reglementări. Să știți că veniturile se globalizează și dividendele ajung să fie de multe ori plasate cu 40%.
Suntem foarte departe de asta, dar este mult mai bine ceea ce s-a întâmplat cu această majorare. Avem promisiuni foarte semnificative pentru sectorul administrației de stat. Reducerea cu 20% a numărului personalului administrația centrală și măsuri clare pentru administrația publică locală sunt toate foarte bune”, a mai transmis consilierul guvernatorului BNR.
Referindu-se la nivelul datoriei publice, consilierul BNR a fost optimist: ”Aplicarea măsurilor poate contribui la menținerea datoriei sub pragul de 60% din PIB”.
Cât despre reducerea administrației centrale, Eugen Rădulescu a declarat ”Reducerea cu 20% a numărului personal în administrația centrală și măsuri clare pentru administrația publică locală sunt toate foarte bune astea. Am auzit și următoarea strâmbare: De ce 20% și nu 15% sau poate 30%? Și răspund, pentru că deocamdată se stabilesc jaloane. Nu se face farmacie. Numai că pentru asta va fi nevoie de multe legi care trebuie schimbate”.
Care este reacția ta?






