Ce alimente ar trebui să eviți dacă ai aciditate gastrică. Cum ar trebui să arate, de fapt, dieta zilnică
Cele mai importante alimente pe care ar trebui să le evite persoanele care se confruntă cu aciditate gastrică. Doar așa pot diminua simptomele ei.
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/05/alimente-aciditate-gastrica.jpg?#)
Aciditatea gastrică reprezintă o problemă care afectează multe persoane. Pentru a sta departe de ea, este important să știi ce alimente să eviți și ce ar trebui să incluzi, de fapt, în dieta zilnică.
Ce declanșează aciditatea gastrică
Aciditatea gastrică este o problemă frecventă. Multe persoane se confruntă cu ea și nu mai știu ce să facă pentru a scăpa de simptomele ei. Este important ca persoanele care au aciditate gastrică să știe ce anume o declanșează.
De obicei, acest disconfort gastric este cauzat de alimentele pe care le consumi. Dacă ai o dietă nepotrivită, asta irită mucoasa gastrică și favorizează apariția refluxului gastric.
Aciditatea gastrică apare atunci când stomacul produce mult acid gastric, care urcă în esofag. În mod normal, acidul gastric este benefic, dar excesul său provoacă disconfort.
În general, aciditatea gastrică se manifestă prin simptome precum arsură în capul pieptului, gust acru sau amar în gură, râgâieli, greață ușoară sau balonare. Aceste simptome apar de cele mai multe ori după ce ai mâncat mult sau după ce ai consumat alimente picante sau grase. În unele situații, aceste simptome pot fi accentuate de stres.
Ce alimente nu trebuie să mănânci dacă vrei să scapi de simptomele de aciditate gastrică
Din fericire, aciditatea gastrică poate fi ținută sub control cu ajutorul unei alimentații potrivite. Este recomandat să adopți o dietă bogată în legume și fructe, carne slabă, cereale și lactate degresate. De asemenea, este important să eviți să mai mănânci la ore târzii și nici nu ar trebui să te întinzi imediat după masă.
Dacă vrei să nu te confrunți cu aciditate gastrică, trebuie să faci un sacrificiu și să renunți la anumite alimente și băuturi. Printre ele se numără alimentele grase, precum cartofii prăjiți, carnea prăjită sau fast-food-ul. Nici roșiile sau sosurile pe bază de roșii, mâncărurile condimentate, ciocolata și nici produsele mentolate nu sunt recomandate.
Tot pe lista alimentelor pe care ar trebui să le eviți se numără ceapa și usturoiul. La capitolul băuturi, cap de listă sunt băuturile carbogazoase, urmate de alcool, cafea și băuturi cu cofeină.
Dacă respecți aceste recomandări, ar trebui să scapi de simptomele de aciditate gastrică. Totuși, dacă acestea persistă, este recomandat un consult medical, deoarece în spatele simptomelor se pot ascunde ulcerul gastric sau esofagita.
Care este reacția ta?






