Ce să nu mănânci după ce ai băut o cafea sau un ceai. Alimentele pe care e bine să le consumi mai târziu
După ce ai băut o cafea sau un ceai, asigură-te că nu mănânci aceste alimente. Ce se întâmplă în organismul tău dacă faci asta?
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/06/cafea-v1.jpg?#)
Fie că ai băut o cafea sau un ceai, evită să mănânci astfel de alimente după. În cazul în care nu știai, compușii din ceai sau cafea s-ar putea să interfereze cu anumite minerale esențiale.
De ce să nu mănânci carne roșie după ce ai băut o cafea
Nutriționistul american Deborah Grayson a vorbit despre acest subiect. Potrivit acestuia, ceaiul și cafeaua nu ar trebui consumate cu carne roșie și legume cu frunze verzi. Care este însă motivul?
Fie că alegi să mănânci carnea după ce ai băut o cafea sau un ceai, adevărul este că unele substanțe chimice conținute în aceste băuturi calde, numite polifenoli, interferează cu absorbția fierului.
Fierul este un mineral esențial pentru transportul oxigenului în organism. La rândul său, oxigenul asigură funcționarea normală a sistemului imunitar și în același timp îi ajută pe oameni să aibă energie.
Când există un deficit de fier se poate ajunge la anemie. Aceasta se manifestă prin slăbiciune, oboseală frecvență, stări de somnolență și chiar și răceli recurente. Ce facem în această situație?
După ce ai băut o cafea ori un ceai, evită să mănânci carne de vită, miel ori porc. Totodată, evită și alte legume precum broccoli, spanacul, varza, kohlrabi, rucola, sfecla și salata, care la rândul lor sunt bogate în fier.
Ce se întâmplă dacă mănânci aceste alimente
Poți avea o astfel de masă însă în aceeași zi, dar câteva ore mai târziu. În acest mod te poți bucura de toți nutrienții care se regăsesc în carne și în legume și totodată poți să te bucuri de o stare de bine.
Revenind la cafea, e important să o consumăm moderat. Deși are beneficii uimitoare pentru organism, băutura nu trebuie consumată în cantități mari. Doza recomandată de cofeină pe zi este de până la 400 mg.
Iar dacă ar fi să vorbim despre ceaiul verde și cacao, ambele au aproximativ aceeași cantitate de cofeină ca și cafeaua, adică 20 mg pe ceașcă. La rândul ei, cafeaua decofeinizată are cofeină, aproximativ 3 mg.
„Aproximativ o ceașcă de espresso pe kilogram de greutate corporală poate duce la intoxicație cu cafeină. Aceasta apare atunci când oamenii consumă suplimente alimentare sau tablete cu cafeină.
Există și extract de ceai verde care este recomandat pentru tratament, dar are un efect hepatotoxic marcat, adică poate afecta ficatul atât de grav încât provoacă hepatită și persoana are nevoie de transplant. Astfel de cazuri nu sunt rare; în multe țări este interzis”, spune specialistul.
Care este reacția ta?






