CNA interzice reclamele la suplimente alimentare. Ce efecte grave produce această decizie pentru români
CNA interzice farmaciilor să mai difuzeze reclame la suplimente alimentare. Această decizie produce efecte serioase pentru români
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/07/cna-reclamele-la-suplimente-alimentare.jpg?#)
CNA interzice reclamele la suplimente alimentare. Mai exact, reclamele difuzate la televizor prin care se promovează suplimente alimentare au fost interzise. Această decizie poate crea dezechilibre pe piața concurențială, putând crea efecte și la nivelul prețurilor.
CNA interzice reclamele la suplimente alimentare
Potrivit deciziei CNA: „Art. 154 – (1) Este interzisă (…)promovarea farmaciilor prin asocierea acestora cu promoții la medicamente, tratamente medicale, produse homeopate, dispozitive medicale și suplimente alimentare”.
Hotărârea luată de Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) contravine recomandărilor Consiliului Concurenței și pare să acționeze contrar și ideii de protejare a publicului și a menținerii liberei concurențe.
Este foarte posibil ca, în urma acestei hotărâri, să vedem prețuri mai mari la suplimente alimentare pe care, până acum, le vedeam la televizor. De asemenea, românii pot pierde ofertele puse la dispoziții de farmacii.
Ce a cerut, de fapt, Consiliul Concurenței
În ceea ce privește atitudinea Consiliului Concurenței față de publicitatea farmaciilor la suplimente alimentare, în 2022 instituția a publicat un raport referitor la producția și comercializarea medicamentelor OTC și suplimentelor alimentare.
„În majoritatea piețelor de medicamente şi în cazul majorității brandurilor de suplimente analizate, publicitatea din domeniul audiovizualului este cea mai importantă formă de publicitate(…) Prin intermediul unei reclame difuzate pe un canal național de televiziune companiile pot disemina informații cu privire la caracteristicile, calitatea şi chiar prețurile produselor într-un mod eficient, acoperind tot teritoriul țării”, se arată în raportul întocmit de Consiliul Concurenței.
Astfel, luându-se în considerare faptul că publicitatea joacă un rol esențial în informarea publicului și pentru eficientizarea procesului de promovare a produselor farmaciilor, Consiliul Concurenței a recomandat autorităților competente modificarea cadrului legislativ pentru a permite existența unui număr cât mai mare de canale de publicitate pentru medicamente OTC și suplimente alimentare. Ne referim inclusiv la platforme online și aplicații mobile.
Astfel, interzicerea comunicării materialelor promoționale îi poate face pe români să piardă reducerile de preț și să nu știe unde pot găsi suplimente alimentare la un preț mai potrivit bugetului personal.
Reiterăm faptul că CNA interzice reclamele la suplimente alimentare doar pentru farmacii, lucru ce produce o discriminare între aceste unități comerciale și altele în care se pot găsi produsele în cauză, cum ar fi magazine alimentare, naturiste, benzinării și e-shop-uri.
Care este reacția ta?






