Cum poți face o cafea mai tare și mai intensă, chiar la tine acasă. Nu ai nevoie de nimic în plus, dacă știi secretul acesta

Cum poți face o cafea mai tare și mai intensă, de unul singură, fără să apelezi la specialiști. Chiar la tine acasă, fără nimic în plus, dacă știi acest secret

Apr 13, 2025 - 11:30
 0  1
Cum poți face o cafea mai tare și mai intensă, chiar la tine acasă. Nu ai nevoie de nimic în plus, dacă știi secretul acesta

Cum poți face o cafea mai tare și mai intensă este o întrebare des întâlnită printre iubitorii aceste licori. Fie că o savurează dimineața, la prânz sau mai târziu în noapte, preparatul este consumat de foarte mulți oameni din întreaga lume. Însă, nu toți știu cum o pot realiza, chiar la ei acasă, fără nimic în plus de cumpărat. Iată secretul!

Cum poți face o cafea mai tare și mai intensă, chiar la tine acasă?

Conform cercetărilor realizate de o echipă de la Universitatea din Pennsylvania, obținerea unei cafele mai tari și mai intense nu depinde de boabe scumpe sau filtre speciale. Totul are legătură, de fapt, cu modul în care torni apa.

În studiul apărut în revista Physics of Fluids, este subliniat faptul că turnarea apei cu o anumită constantă și de la o înălțime optimă poate face o diferență semnificativă în gustul final al cafelei, scrie The Guardian.

„Turnarea lentă crește timpul de contact al apei cu cafeaua măcinată, iar turnarea de la o înălțime mai mare intensifică amestecarea – ambele contribuind la extragerea unui gust mai puternic.”, este explicația dr. Arnold Mathijssen, cercetător și coautor al studiului.

În cercetarea mai sus menționată se arată că, în urma unor experimente detaliate, analizate cu ajutorul unei camere de mare viteză și a unui fascicul laser, un jet de apă continuu, turnat de la o înălțime potrivită, generează un efect de „avalanșă” în stratul de cafea, favorizând o extracție mai eficientă.

Distanța recomandată pentru turnarea apei

În continuarea studiului este precizat, de asemenea, că totul trebuie să decurgă într-un echilibru atent. Turnarea prea lentă sau turnarea de la prea mare înălțime poate diminua efectul dorit, deoarece jetul se poate fragmenta în picături.

Astfel, realizând procesul cu foarte mare atenție, cercetătorii au constatat că pot obține o băutură mai tare și mai intensă folosind chiar cu 10% mai puțină cafea măcinată. Mai exact, au pus doar 18 grame în loc de 20 de grame pentru o ceașcă. Distanța recomandată de turnarea a apei trebuie să fie de la o înălțime de maximum 30 cm, pentru siguranță.

Un alt profesor, pe numele lui Jamie Foster, de la Universitatea din Portsmouth, care a condus un studiu similar privind espresso-ul, a admis că rezultatele sunt „plauzibile și aplicabile și în cazul altor metode de preparare, cum ar fi cafetiera”.

Care este reacția ta?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow