Cum poți să păstrezi leușteanul și pătrunjelul verzi și proaspete 3 săptămâni. Soluția care te ajută să nu le arunci la gunoi după 4 zile
Cum să te siguri că leușteanul și pătrunjelul rămân verzi pentru mai mult timp. Trucul care le menține proaspete pentru aproape o lună.
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/04/leustenaul-patrunjelul.jpg?#)
Pătrunjelul și leușteanul sunt două dintre cele mai folosite verdețuri în preparatele tradiționale românești, oferind savoare și prospețime mâncărurilor. Problema este că se ofilesc repede. Totuși, există un truc simplu care le poate păstra verzi mai mult timp.
Cum să păstrezi leușteanul și pătrunjelul pentru a nu se mai ofili
Dacă nu sunt păstrate corect, leușteanul și pătrunjelul se pot ofili chiar și în doar patru zile de la culegere sau cumpărare. Iar dacă te-ai săturat să le arunci și vrei să le păstrezi proaspete mai mult timp, există câteva trucuri simple care te pot ajuta.
Una dintre cele mai simple metode de prelungire a prospețimii este să păstrezi verdețurile care nu lipsesc din preparatele românești în frigider. Mai întâi, spală-le sub un jet de apă rece pentru a îndepărta toată murdăria și impuritățile.
Usucă-le foarte bine cu un șervețel de hârtie sau cu o centrifugă pentru salată. Asigură-te că nu mai rămâne deloc apă, deoarece umezeala favorizează apariția mucegaiului.
După aceea, pune verdețurile într-o pungă sau cutie de plastic cu capac și așază-le în sertarul pentru legume din frigider. Așa, pătrunjelul și leușteanul pot rămâne proaspete chiar și o săptămână, uneori mai mult.
Cum să menții plantele verzi chiar și două săptămâni
O soluție la fel de eficientă este să păstrezi mărarul și pătrunjelul în apă, exact cum ai face cu florile într-o vază. În felul acesta, verdețurile pot rămâne proaspete câteva zile în plus.
Exact ca în metoda de mai devreme, spală mărarul și pătrunjelul, apoi tamponează-le ușor cu un prosop de hârtie. Așază-le într-un pahar sau borcan cu apă rece, având grijă ca doar tijele să fie scufundate. Dacă frunzele stau în apă, există riscul să putrezească.
Acoperă partea de sus a verdețurilor cu o pungă de plastic sau folie alimentară și pune paharul ori borcanul în frigider. Apa trebuie schimbată o dată la două zile, ca să le păstrezi proaspete. Prin metoda asta, mărarul și pătrunjelul pot rămâne verzi chiar și mai bine de două săptămâni, notează dcmedical.ro.
Care este reacția ta?






