De ce să eviți bananele în smoothie-uri. Specialiștii avertizează: „Acest lucru poate afecta sănătatea”
De ce smoothie-urile cu banane nu sunt atât de sănătoase pe cât par. Cercetătorii vin cu concluzii surprinzătoare.
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/05/smoothie-banane.jpg?#)
Mulți oameni preferă să-și prepare smoothie-urile cu banane, crezând că acestea sunt mai sănătoase. Totuși, specialiștii au descoperit contrariul. Cum este posibil?
De ce să nu pui banane în smoothie-uri
Dacă îți faci un smoothie ca să profiți de flavanolii din fructe – compuși naturali recunoscuți pentru susținerea sănătății inimii și creierului, ar fi bine să eviți banana. Studiile recente arată că prezența acesteia poate reduce considerabil efectele benefice asupra sănătății.
„Dacă nu consumi suficienți flavanoli, acest lucru poate afecta negativ sănătatea cardiovasculară. La vârstnici, deficiența de flavanoli este legată și de declinul cognitiv.
Așadar, este clar că avem nevoie de ei – dar întrebarea este: cum obținem cel mai eficient flavanolii din alimentele și băuturile noastre?”, a spus profesorul Gunter Kuhnle, specialist în nutriție și știința alimentelor la Universitatea din Reading.
Bananele sunt bogate în polifenoli, substanță ce face fructele și legumele să oxideze. Iar un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din California, Davis, în parteneriat cu Universitatea din Reading, a scos la iveală faptul că această enzimă influențează capacitatea corpului de a absorbit flavanolii.
„Am dorit să înțelegem, într-un mod foarte practic, cum un aliment comun și o metodă obișnuită de preparare – cum ar fi un smoothie cu banană – pot afecta disponibilitatea flavanolilor pentru absorbție după consum”, a menționat Javier Ottaviani, conform ziare.com.
Rezultatele surprinzătoare ale studiului
Astfel, o singură banană adăugată în smoothie-uri poate reduce semnificativ beneficiile pentru sănătate. „Smoothie-urile sunt o modalitate populară de a introduce fructe și legume în rutina de dimineață.
Știam din alte studii că flavanolii pot fi degradați de polifenol oxidază. Dar efectul adăugării unei singure banane a fost totuși surprinzător – conținea suficient polifenol oxidază pentru a distruge majoritatea flavanolilor din fructele de pădure.
Bananele ar putea fi excluse din smoothie-ul de dimineață dacă vrei să îți crești aportul de flavanoli, dar rămân totuși fructe excelente și pot avea un rol important într-o dietă sănătoasă”, a adăugat profesorul Kuhnle.
Astfel, cei care vor să-și crească aportul de flavonoli printr-un smoothie sunt sfătuiți de specialiștu să opteze pentru fructe de pădure în combinație cu ananas, mango sau iaurt.
Care este reacția ta?






