De unde a apărut sintagma “Campioana unei mari iubiri”: “Adrian Păunescu era convins că Universitatea Craiova va lua titlul! A fost o dramă”
Andrei Vochin a povestit la „Oldies but Goldies” de unde a apărut sintagma 'Universitatea Craiova - Campioana unei mari iubiri'.
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/07/cbac0749-fe09-47b1-8f48-b2975f8f086b.jpg?#)
Universitatea Craiova este una dintre cele mai iubite echipe din România, simpatia suporterilor fiind vizibilă la fiecare meci de pe „Ion Oblemenco”. Totodată, oltenii sunt recunoscuți și pentru sintagma „Universitatea Craiova – Campioana unei mari iubiri”, iar Andrei Vochin prezintă de unde a plecat totul.
De unde a apărut sintagma “Campioana unei mari iubiri”
În cadrul „Oldies but Goldies”, Andrei Vochin a povestit că sintagma ‘Campioana unei mari iubiri’ a plecat din sezonul 1972/1973. Universitatea Craiova avea nevoie de o victorie în ultima etapă pentru a câștiga titlul, însă acest lucru nu s-a întâmplat. Adrian Păunescu era sigur că oltenii vor pune mâna pe trofeu și astfel că în revista ‘Flacăra’ era deja textul făcut. În criză de timp, cunoscutul autor a împărțit prima pagină în două părți, prima făcând referire la Dinamo, care a câștigat titlul, iar a doua la ‘Universitatea Craiova – Campioana unei mari iubiri’.
„(n.r. – De unde a apărut sintagma ‘Campioana unei mari iubiri?) În 1972/1973 a fost unul dintre cele mai echilibrate campionate. Spre sfârșitul campionatului s-a prefigurat o luptă între Universitatea Craiova și Dinamo. Acela a fost unul dintre cele puține campionate, 6 la număr, când câștigătoarea s-a decis la golaveraj. Pe vremea aceea, principalul criteriu la egalitate de puncte era golaverajul, ci nu meciul direct.
Apropiindu-se finalul campionatului, lupta fiind una strânsă, Craiova fiind în fața celor de la Dinamo. Cei de la Dinamo, în etapa 27, trebuiau să joace cu CFR Cluj. Ca să amâne meciul, cei de la Dinamo le-au oferit un turneu de pregătire celor de la CFR Cluj în străinătate. Invitația era pentru Dinamo, dar Dinamo a cedat invitația celor de la CFR Cluj, astfel încât etapa 27 avea să se dispute când se întorceau din străinătate cei de la CFR Cluj. Practic se juca după ce Craiova își disputa ultima etapă.
Ei bine, nici Craiova nu a stat cu mâinile în sân, că s-a prins de șmecherie. Craiova era sprijinită de ministrul de externe, domnul Ștefan Andrei. Domnul Ștefan Andrei a făcut presiune la CNEFS, a zis că ultimele meciuri trebuie să se dispute la aceeași oră. Meciul Craiovei de la Arad, cu UTA, care era în etapa 29, s-a jucat atunci.
„Craiova a pierdut în ultima etapă, iar Dinamo a luat titlul”
Șahul a continuat și astfel că cei de la Dinamo, văzând chestia asta… Campionatul avea 14 echipe, pe ultimele două locuri erau Sportul Studențesc și Universitatea Cluj, care aveau să retrogradeze. Dinamo avea meci cu Universitatea Cluj, iar clujenii aveau șanse să se salveze, dar asta doar dacă o încurcau pe Dinamo. Sportul Studențesc, care era și ea susținută, era și ea pe picior de retrogradare. Atunci au insistat ca să nu mai retrogradeze nimeni din campionat, astfel încât U Cluj să nu fie agresivă la meciul cu ‘câinii’, care aveau vreo 5 goluri în minus față de Universitatea Craiova.
La ultima etapă, dacă Craiova nu pierdea, era campioană. Dinamo, cu o etapă înainte, a făcut această manevră cu nicio echipă care să retrogradeze, astfel că cei de la U Cluj erau salvați și Dinamo le-a dat vreo 5 goluri. Au venit cu golaverajul mai aproape atunci.
Calculele erau simple înainte de ultima etapă. Craiova, la Arad, trebuia să piardă, iar Dinamo, dacă UTA o bătea pe Craiova, trebuia să bată cu 4-0, la 4 goluri diferență. La Arad, Craiova a făcut unul dintre cele mai proaste meciuri și a pierdut. În partea cealaltă, Dinamo, pe un stadion jumătate gol, a pornit meciul și nu prea mergeau lucrurile. La pauză, la București, a venit un nor și a dat o ploaie torențială de 2 minute. Ei bine, arbitrul partidei a considerat că sunt condiții improprii și a amânat startul reprizei cu 20 de minute.
S-a terminat 4-0 pentru Dinamo, dar 4-0 au făcut în timp de Universitatea Craiova încă juca. La Arad, Craiova a pierdut cu 1-0, și atunci s-au liniștit dinamoviștii. UTA a câștigat cu 1-0, Dinamo a câștigat cu 4-0 și a luat titlul.
„Adrian Păunescu a scris în ‘Flacăra’ – ‘Universitatea Craiova, campioana unei mari iubiri’”
În revista ‘Flacăra’, Adrian Păunescu, care era un mare susținător al Universității Craiova, pregătise numărul de ieșire la tipar cu ultima pagină, fiind convins că Universitatea Craiova va câștiga titlul. Văzând deznodământul, a împărțit ultima pagină din ‘Flacăra’ cu două poze. Partea de sus, ‘Dinamo, campioana României în ediția 1972/1973’, iar partea de jos ‘Universitatea Craiova, campioana unei mari iubiri’.
Această sintagmă a fost și va rămâne lipită de Universitatea Craiova, ‘Campioana unei mari iubiri’. Dinamo, ca și Steaua, nu prea erau echipe iubite, acestea fiind echipele sistemului.
Românii, care nu țineau cu Steaua sau Dinamo, se coalizau și țineau cu echipe precum Universitatea Craiova, Rapid sau Sportul Studențesc. A fost o dramă atunci, a fost și meciul care a creat un sentiment de ură a celor de la Craiova împotriva celor de la Dinamo, acesta manifestându-se ulterior. Senzația tuturor de atunci a fost că Universității Craiova i s-a furat primul titlu”, a povestit Andrei Vochin.
De unde a plecat sintagma Universitatea Craiova, campioana unei mari iubiri
Care este reacția ta?






