”Fierbe” apa în mare din cauza caniculei. Zona unde s-a raportat un record de temperatură

O temperatură record a fost raportată recent în mare, într-o zonă cunoscută din Europa. ”Nu mai avem cuvinte să descriem ce se întâmplă”, spun climatologii.

Jul 7, 2025 - 08:00
 0  1
”Fierbe” apa în mare din cauza caniculei. Zona unde s-a raportat un record de temperatură

În ultimele zile, valorile termice au bătut record după record în Europa. Valul de caniculă se răsfrânge și asupra apei din mare. O temperatură record a fost raportată recent într-o zonă cunoscută de pe continent.

O temperatură record a fost raportată recent, în mare. Climatologii sunt în alertă

În vara acestui an, Marea Mediterană se confruntă cu un val de căldură marină de proporții semnificative. Încă de la finele lunii iunie, apele Mediteranei au atins temperaturi record.

S-au raportat peste 30 de grade Celsius în Insulele Baleare, aproape de coasta Spaniei. Datele oferite de Copernicus Marine Service (CMEMS) și analizate de Mercator Ocean International indică o anomalie termică în Marea Mediterană de până la 5 grade peste media sezonieră în anumite regiuni ale bazinului vestic. Cele mai afectate sunt Marea Balearelor și Marea Tireniană.

Pe 30 iunie, o baliză plutitoare din Baleare a înregistrat pentru prima oară în prima lună de vară o temperatură de 30,5 grade Celsius. Ulterior, aceasta a urcat chiar la 30,99 grade pe 1 iulie.

Nu mai avem cuvinte să descriem ce se întâmplă”, spune climatologul Davide Faranda, de la Centre national de la recherche scientifique (CNRS) din Franța. ”Trebuie inventată o nouă scară”, a mai punctat el, citat de Le Monde.

Temperaturile anormale, efecte devastatoare asupra ecosistemelor marine

De regulă, un astfel de val de căldură marină este o perioadă prelungită în care temperatura apei de la suprafață este anormal de ridicată. Problema majoră este că aceste episoade pot dura de la câteva zile până la luni. Ele au efecte devastatoare asupra ecosistemelor marine.

Specialiștii avertizează că această creștere a temperaturii afectează direct speciile sensibile. Sensibile sunt coralii, peștii și planctonul. Căldura poate duce la albirea coralilor, migrarea speciilor sau chiar dispariția lor locală.

Deja, în Marea Mediterană, ecosistemele marine sunt vulnerabile din cauza poluării, pescuitului excesiv și schimbărilor climatice. Acum, valurile de căldură marină amplifică aceste presiuni.

Care este reacția ta?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow