Fructul care ajută la prevenirea cancerului. Mulți români îl cresc în curte fără să-i știe toate beneficiile

Cercetătorii au descoperit fructul care reduce apariția cancerului. Mulți români îl cresc în grădină, dar nu știu ce beneficii are pentru organism.

Jun 7, 2025 - 13:00
 0  1
Fructul care ajută la prevenirea cancerului. Mulți români îl cresc în curte fără să-i știe toate beneficiile

Un studiu realizat recent a demonstrat că nucile nu reprezintă doar o gustare delicioasă, dar și o armă împotriva cancerului. Specialiștii au descoperit că alimentul are beneficii uimitoare pentru organism.

Legătura uimitoare dintre nuci și prevenirea cancerului

Un studiu realizat de specialiștii de la de UConn School of Medicine și publicat pe coperta revistei Cancer Prevention Research, a scos la iveală legătura surprinzătoare dintre consumul de nuci și prevenirea cancerului de colon.

Totul se datorează compușilor naturali din nuci, elagitaninele. Acești polifenoli, după ce sunt metabolizați de microbiomul intestinal, devin molecule antiinflamatoare puternice, ce poartă numele de urolitine.

De mai bine de zece ani, Dr. Rosenberg – specialist în biologia cancerului și cercetător la Center for Molecular Oncology – analizează modul în care nucile influențează sănătatea, punând accent pe efectele lor antiinflamatoare.

„Elagitaninele din nuci oferă în mod esențial proprietăţile antiinflamatorii şi anticancerigene observate la pacienţii din studiul nostru clinic, în special prin conversia lor în urolitina A, un agent antiinflamator potent”, a declarat  declarat Daniel W. Rosenberg.

Cum a fost realizat studiul

La studiul care a demonstrat că cei care consumă nuci prezintă șanse mai puține să fie diagnosticați cu cancer au participat 69 de persoane, cu vârste cuprinse între 40 și 65 de ani, toți prezentând risc ridicat de îmbolnăvire.

Ei au fost selectați din Divizia de Gastroenterologie a UConn Health și evaluați în cadrul spitalului UConn John Dempsey. De asemenea, au completat un chestionar NIH despre frecvența alimentației, iar răspunsurile au fost analizate de dr. Ock Chun, epidemiolog nutrițional la UConn Storrs.

Pentru a minimiza factorii externi, pacienților li s-a cerut să evite timp de o săptămână orice alimente și băuturi care conțin elagitanine, astfel încât nivelurile de urolitină să ajungă aproape de zero.

După această perioadă, au consumat nuci bogate în elagitanine timp de trei săptămâni, urmând o dietă atent supravegheată. La încheierea studiului, participanții au fost supuși colonoscopii de înaltă definiție, procedură realizată de Dr. John Birk și Dr. Haleh Vaziri, notează dcmedical.ro. 

„Studiul nostru oferă o justificare puternică pentru includerea elagitaninelor din nuci în dietă pentru prevenirea cancerului. Nutrienții din nuci pot contribui la reducerea riscului de cancer.

Beneficiile pe care le poți obține consumând nuci sunt multiple, cu riscuri minime, aşa că un pumn de nuci în fiecare zi este un gest simplu pe care îl poţi face pentru sănătatea ta pe termen lung”, a mai spus Dr. Rosenberg.

Care este reacția ta?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow