Fructul pe care românii îl adoră ar putea dispărea din farfurii. Agricultorii trag un semnal de alarmă: „Plantația mea moare”

Unul dintre cele mai consumate fructe este pe cale să devină un lux. Schimbările climatice afectează plantațiile, iar fermierii nu fac față.

May 12, 2025 - 20:30
 0  0
Fructul pe care românii îl adoră ar putea dispărea din farfurii. Agricultorii trag un semnal de alarmă: „Plantația mea moare”

Fructul pe care milioane de români îl consumă zilnic ar putea deveni un lux. Fermierii se plâng că schimbările climatice le omoară culturile. Aproape 70% dintre cele mai potrivite regiuni pentru cultivare încep să fie tot mai afectate.

Fructul iubit de români care ar putea deveni o raritate

Un raport publicat luni de organizația britanică Christian Aid arată că temperaturile tot mai ridicate și dăunătorii favorizați de schimbările climatice amenință culturile de banane.

Conform analizei, aproape două treimi dintre cele mai fertile regiuni pentru cultivarea bananelor din America Latină și Caraibe — zona care furnizează circa 80% din exporturile globale — riscă să devină neproductive până în 2080, din cauza efectelor climatice tot mai severe.

Bananele se dezvoltă optim la temperaturi cuprinse între 15 și 35 de grade Celsius, însă au nevoie constantă de apă, fiind extrem de vulnerabile la secetă. Din acest motiv, fenomenele meteo extreme tot mai frecvente le afectează procesul de fotosinteză și, implicit, creșterea.

În ultimii ani, boli precum Fusarium TR4 au devenit tot mai periculoase, ducând la distrugerea completă a unor plantații în America Latină. Oamenii din regiune se plâng că fermele le mor și simplu.

„Nu avem niciun venit”

Culturile de banane sunt singura lor sursă de venit, iar pierderea acestora îi face să se teamă pentru viitor. „Schimbările climatice ne omoară culturile. Asta înseamnă că nu avem niciun venit pentru că nu putem vinde nimic. Ceea ce se întâmplă este că plantaţia mea moare.

Ni s-a spus că aşa ceva se va petrece în viitor, dar s-a întâmplat mai devreme, şi asta pentru că nu avem grijă de pământul nostru, de ecosistemele noastre, ceea ce este foarte îngrijorător pentru copiii noştri şi mai ales pentru nepoţii noştri”, a declarat Aurelia Pop Xo, în vârstă de 53 de ani, cultivatoare de banane în Guatemala, conform antena3.ro. 

Pe de altă parte, Anna Pierides, manager principal pentru aprovizionarea sustenabilă cu banane în cadrul Fundaţiei Fairtrade, a subliniat că agricultorii nu pot face față cheltuielilor și trebuie sprijiniți.

„Criza climatică şi criza biodiversităţii asociate necesită o regândire a sistemelor industriale de producţie alimentară, care depind de utilizarea unor cantităţi tot mai mari de substanţe chimice dăunătoare.

Guvernele trebuie să continue să ia măsuri decisive pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră şi pentru a interzice cele mai toxice substanţe chimice, investind în acelaşi timp în tranziţia către sisteme alimentare echitabile, stabile și sănătoase”, a subliniat și Holly Woodward-Davey, coordonatoare de proiect la Banana Link.

Care este reacția ta?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow