Invenția care duce la un alt nivel tot ce știai despre panourile solare. Sunt puternice, nu se montează pe case și funcționează chiar și cu lumină mai slabă
Au apărut panourile solare de ultimă generație capabile să se încarce chiar și la umbră sau în ploaie. Unde a fost prezentată invenția.
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/07/panourile-solare-inventia-japonia-veste.jpg?#)
De la un an la altul, panourile solare au cunoscut dezvoltări numeroase, dat fiind avansul tehnologic. Acum, în Japonia, a fost prezentată invenția revoluționară care schimbă radical viziunea asupra acestor surse de energie regenerabilă.
Panourile solare purtabile. Invenția de ultimă generație a japonezilor
În mai 2025, oamenii de știință de la Universitatea din Tokyo au prezentat o inovație care ar putea transforma radical modul în care producem energie solară. Niponii au creat panouri solare construite pe bază de titan. Spuneau că acestea ar putea fi de până la 1.000 de ori mai eficiente decât panourile tradiționale din siliciu.
Acum, aceiași japonezi apar pe piața energiei verzi cu o altă invenție uluitoare. Toyoda Gosei, parte a gigantului auto japonez Toyota, a dezvoltat veste ultra-subțiri și flexibile cu celule solare. Acestea sunt atât de mici și ușoare încât pot fi purtate ca veste utilitare.
Mini-panourile au fost dezvoltate de gigantul japonez în colaborare cu startup-ul Enecoat Technologies și producătorul de textile Seiren. Vestele sunt dotate cu panouri solare ultra-subțiri și flexibile.
Din ce material special sunt construite aceste panouri solare ultra-subțiri
În ultimii ani, panourile de siliciu au dominat în mod tradițional piața celulelor solare. Aceste noi produse al japonezilor sunt fabricate din perovskiți, o familie de structuri cristaline.
Celulele solare perovskite cântăresc mai puțin de patru grame și sunt mai ușoare decât o foaie de hârtie. În plus, se pare că sunt mai ieftine de produs și absorb o gamă largă de lumină.
Shinichiro Fuki, directorul echipei Toyoda Gosei care a dezvoltat vesta, spune că filmele solare se încarcă ”la umbră, pe vreme ploioasă și înnorată”, notează CNN.
În laborator, produsele solare ale Enecoat au atins o eficiență de conversie de 21,2%. Au ajuns să fie testate și în condiții reale, la salonul Expo 2025, pentru a se evalua comportamentul lor în funcție de radiația solară, temperatură și timpul de încărcare (între 5 și 10 ore).
Unde se pot folosi aceste noi panouri solare
Același Fuki descrie integrarea celulelor solare perovskite în dispozitive portabile ca fiind o ”premieră mondială”. Japonezul explică și unde s-ar putea utiliza aceste veste. ”Persoanele care lucrează într-un mediu în care nu pot obține cu ușurință energie fără energie solară o vor folosi și purta (n.r. vesta)”.
Perovskiții pot fi găsiți fie în natură, fie creați într-un laborator. Se pare că cercetătorii japonezi au demonstrat pentru prima dată utilizarea lor în celulele solare în 2009.
Cercetătorii japonezi au mai spus că unul dintre avantajele semnificative ale perovskiților este capacitatea lor de a genera energie atât în condiții de interior, cât și în condiții de lumină slabă. De exemplu, pot valorifica energia de la LED-uri sau lumini fluorescente de interior.
Singurul punct slab al acestor panouri este că au o durată de viață scurtă. Explicația este aceea că perovskitul se degradează mai rapid decât siliciul în contact cu căldura, umiditatea sau razele UV.
”Toată lumea lucrează acum la stabilitate. Este singurul dezavantaj major față de siliciu,” explică dr. Hashini Perera, cercetător la University of Surrey.
Care este reacția ta?






