Lovitură pentru mercenarul Horațiu Potra. Sechestru pe aurul, vilele și banii săi. A fost trimisă și o solicitare de extrădare în Emiratele Arabe Unite. Update
Lovitură pentru Horațiu Potra. Cum încearcă procurorii să recupereze prejudiciul uriaș adus de mercenarul lui Călin Georgescu statului.
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/07/horatiu-potra.jpeg?#)
Horațiu Potra, cunoscut pentru activitatea sa de mercenar în zone de conflict, a primit o lovitură dură din partea procurorilor în dosarul în care este cercetat pentru evaziune fiscală, delapidare și spălare de bani. Mai clar, magistrații au pus sechestru pe 12 imobile, aproape 29 kg de aur și peste 26 de milioane de lei, în încercarea de a recupera prejudiciul uriaș adus statului român.
Update. Ministrul justiției anunță că s-a transmis o cerere de extrădare în Emiratele Arabe Unite
Autoritățile din România au transmis oficialilor din Emiratele Arabe Unite o solicitare oficială de extrădare, în cazul lui Horațiu Potra. Ministrul justiției, Radu Marinescu, susține că nu știe unde se află șeful mercenarilor.
„În ceea ce privește demersurile necesare pentru a realiza cooperarea judiciară internațională, Ministerul Justiției și-a îndeplinit absolut toate obligațiile. Nu avem un tratat de cooperare judiciară cu Emiratele Arabe Unite, funcționează principiul general din dreptul internațional al reciprocității și pe această bază legală principială am formulat solicitarea de a fi extrădat în vederea punerii în executare a mandatului de arestare preventivă. Noi am transmis către Emiratele Arabe Unite. Nu știu unde se află în momentul de față, dar am iniția demersurile în această direcție”, a declarat ministrul, conform B1 TV.
Lovitură totală pentru mercenarul lui Călin Georgescu. Horațiu Potra a rămas fără avere
Mercenarul cunoscut pentru legăturile sale cu Călin Georgescu este vizat de un mandat de arest preventiv, însă a fugit din țară, motiv pentru care este dat în urmărire internațională.
Potrivit anchetatorilor, Horațiu Potra a obținut peste 72 de milioane de lei în perioada iunie 2023 – noiembrie 2024, din servicii de securitate prestate în Republica Democrată Congo. Banii nu au fost declarați la ANAF și au fost mutați, printr-un lanț de firme paravan, în conturi personale și ale unor companii înregistrate în Emiratele Arabe Unite. Prejudiciul provocat statului doar prin această schemă este estimat la peste 7,2 milioane lei, echivalentul a 1,4 milioane de euro.
Infracțiunile pe care le-a comis Horațiu Potra
Ancheta arată că, în decembrie 2022 – martie 2023, Potra a folosit o altă firmă, unde era administrator, pentru a simula operațiuni comerciale în valoare totală de 18,8 milioane lei. A fost ajutat de un complice, care administra o altă societate. Cele 21 de facturi emise în acea perioadă au fost înregistrate ca achiziții reale, deși nu existau servicii efective. Și prin această metodă mercenarul lui Călin Georgescu a cauzat un prejudiciu de 1,8 milioane de lei statului român.
Între decembrie 2022 și aprilie 2023, Potra, cu ajutorul aceluiași complice, și-ar fi însușit din patrimoniul firmei proprii 12,2 milioane lei. Totul s-a făcut legal „pe hârtie”, în baza unui contract de consultanță și instruire în domeniul securității. În baza acelui contract, s-au emis 22 de facturi în valoare totală de aproape 19 milioane lei. Toate au fost achitate integral prin transferuri bancare.
Cum a încercat mercenarul să ascundă proveniența a peste 3 milioane de dolari
De asemenea, potrivit procurorilor, Horațiu Potra a încercat în perioada martie 2023 și noiembrie 2024 să ascundă proveniența a peste 3 milioane de dolari. Sumele au fost împărțite astfel: 2,5 milioane de dolari au intrat în conturile personale, iar restul în firma sa. Toate au fost „acoperite” cu acte fictive, semnate în colaborare cu același complice.
Parchetul a decis instituirea sechestrului asigurător pentru recuperarea prejudiciului și pentru confiscarea extinsă a sumelor rezultate din infracțiuni. Astfel, au fost blocate:
- 24.222.086 lei din conturi bancare,
- 1.714.843 lei din conturi diferite,
- 28,91 kilograme de aur,
- un imobil din București,
- 11 proprietăți și apartamente din județul Sibiu.
Valoarea totală a bunurilor puse sub sechestru depășește 26 de milioane de lei.
Alți trei suspecți cercetați în dosar. Printre ei, fratele mercenarului
În același dosar, procurorii sunt pe urmele și altor apropiați ai mercenarului, printre care și fratele său, cercetat pentru evaziune fiscală. Potrivit sursei citate, între iunie 2023 și februarie 2024, acesta ar fi obținut aproape 45 de milioane lei din servicii de securitate în Congo, fără să declare veniturile. Banii au fost mutați, la fel ca în cazul lui Potra, prin firme din Emiratele Arabe. Prejudiciul estimat: 4,5 milioane lei.
„Față de al treilea suspect, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale sub aspectul săvârșirii infracțiunilor complicitate la evaziune fiscală, complicitate la delapidare și complicitate la spălarea banilor, toate în formă continuată, fapte în legătură directă cu activitatea infracțională a primului inculpat”, arată procurorii.
Al patrulea suspect, și el parte a rețelei, este acuzat că l-a ajutat pe Horațiu Potra să ascundă sursa unor venituri de aproape 58 milioane lei. Acesta a semnat contracte fictive în numele a două firme din Emiratele Arabe Unite, contribuind la crearea unei aparențe legale.
Care este reacția ta?






