Medicii, bătuţi de inteligenţa artificială. Diagnosticul programelor AI este de patru ori mai precis decât cel din spitale
Inteligenţa artificială revoluţionează medicina. Microsoft susţine că diagnosticul pus de AI e de patru ori mai precis decât cel uman.
:format(jpeg):quality(80)/wp-content/uploads/2025/07/ai-medicina.jpg?#)
Microsoft a dezvoltat un instrument medical bazat pe inteligență artificială, despre care susține că este de patru ori mai eficient decât medicii umani în diagnosticarea afecțiunilor complexe. „Microsoft AI Diagnostic Orchestrator” este primul produs provenit din divizia de sănătate bazată pe inteligență artificială, formată anul trecut de Mustafa Suleyman, cu personal recrutat de la DeepMind, laboratorul de cercetare pe care l-a co-fondat și care este acum deținut de rivalul Google.
OpenAI a diagnosticat corect 85% din cazuri, medicii umani doar 20%
Într-un interviu acordat Financial Times, directorul executiv al Microsoft AI a declarat că noul instrument bazat pe inteligenţă artificială este un pas uriaş pe calea către „o superinteligență medicală” care ar putea ajuta la rezolvarea crizelor de personal și a timpilor mari de așteptare din sistemele de sănătate suprasolicitate.
Noul sistem al Microsoft este bazat pe un așa-numit „orchestrator”, care creează un panou virtual format de cinci agenți AI, care acționează ca „doctori”, fiecare cu un rol distinct, dar care interacționează și dezbat împreună cea mai bună strategie de diagnosticare. Pentru a-i testa performanțele, Microsoft a folosit 304 studii medicale publicate în New England Journal of Medicine, de unde a preluat cazuri complicate, rezolvate de medici umani.
Acest lucru le-a permis cercetătorilor să testeze dacă programul poate stabili diagnosticul corect și să transmită procesul său decizional, folosind o nouă tehnică numită „lanțul de dezbateri”, care face ca modelele de raționament AI să ofere o explicație pas cu pas a modului în care rezolvă problemele.
S-a dovedit că sistemul OpenAI, de la Microsoft a diagnosticat corect 85%,5 din cazuri, în timp ce medicii umani au avut un procentaj de reuşită de doar 20%. Este însă important de menționat că aceştia nu au avut voie să se uite în manuale sau să se consulte cu colegi, astfel că performanța lor ar fi putut fi mai mare în condiții reale.
Diagnostic medical mai precis, mai rapid și mai ieftin
Dominic King, fostul șef al diviziei de sănătate a DeepMind, care s-a alăturat Microsoft la sfârșitul anului trecut, a declarat că programul „a avut performanțe mai bune decât orice am văzut vreodată și că există o oportunitate de a deschide o nouă ușă către asistența medicală”.
La rândul său, Mustafa Suleyman, directorul executiv al Microsoft AI, este convins că această tehnologie oferă semne că ar fi o super-inteligenţă medicală. „AI este foarte bună la încercarea de a prezice de ce suferă pacientul şi de a minimaliza costurile acestei predicţii. Aşadar, face acest lucru utilizând mai puţine teste inutile, iar acest lucru este, evident, uriaş, din punct de vedere al costurilor şi al timpului şi este extraordinar din perspectiva îmbunătăţirii îngrijirii pacientului”, a declarat Mustafa Suleyman.
Care este reacția ta?






