Mihai Busuioc a primit undă verde și va fi numit judecător CCR. Viitorii colegi au respins sesizările privind competențele lui

Mihai Busuioc va fi numit, în curând, judecător CCR, după ce viitorii colegi au respins sesizările privind competențele lui

Jul 1, 2025 - 20:00
 0  1
Mihai Busuioc a primit undă verde și va fi numit judecător CCR. Viitorii colegi au respins sesizările privind competențele lui

Mihai Busuioc a primit undă verde și va fi numit judecător CCR. Asta după ce Curtea Constituțională a României a respins sesizarea privind punerea lui în funcție. Decizia a fost luată, potrivit unor surse oficiale, pe criterii intrinseci, neavând legătură cu eventuala neîndeplinire a criteriilor de fond de către Busuioc.

Mihai Busuioc va fi numit judecător CCR

În urmă cu doar câteva zile, plenul Senatului l-a numit pe Mihai Busuioc pentru funcția de judecător al CCR, pentru un mandat de nouă ani. Grupul senatorial PSD a decis acest lucru cu 79 de voturi „pentru” și 36 „împotrivă”.

Ulterior, la CCR s-a depus o sesizare. Semnată de grupul parlamentar S.O.S. România sesizarea s-a referit la respingerea numirii lui Mihai Busuioc în funcția de judecător CCR, invocată fiind neîndeplinirea cerințelor pentru ocuparea acestui post.

Viitorii colegi ai lui Busuioc au respins, însă, sesizarea. Astfel, acesta îl va înlocui pe Marian Enache în fruntea CCR, el fiind președinte interimar al Curții din data de 11 iunie. Urmează ca mandatul să i se încheie pe 12 iulie, iar Busuioc să își preia prerogativele.

Cum poate un politician să devină judecător al Curții Constituționale

Potrivit legii, fiecare Cameră a Parlamentului poate numi, la propunerea Biroului permanent și pe baza recomandării Comisiei juridice, în calitate de judecător CCR, persoana care a întrunit votul majorității membrilor prezenți.

Candidaturile pentru această funcție se pot depune de către grupurile parlamentare, deputați și senatori la Comisia Juridică. Fiecare candidat va depune, de asemenea, și un curriculum vitae, dar și alte acte care să dovedească faptul că îndeplinește condițiile prevăzute de Constituție pentru funcția de judecător al Curții. Ulterior, candidații sunt audiați de comisie, iar raportul se va referi, cu explicații, la fiecare candidat în parte.

În ceea ce privește competențele, judecătorii Curții Constituționale trebuie să aibă pregătire juridică superioară, înaltă competență profesională și o vechime de cel puțin 18 ani în activitatea sau învățământul juridic.

Care este reacția ta?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow