România va construi autostrăzi pentru tancuri din banii pentru Apărare. NATO a stabilit traseele

România construiește autostrăzi pentru tancuri, cu bani din bugetul Armatei, în caz de război. Traseele au fost stabilite de NATO și leagă vestul de estul Europei.

Jul 1, 2025 - 20:00
 0  1
România va construi autostrăzi pentru tancuri din banii pentru Apărare. NATO a stabilit traseele

România construiește autostrăzi pentru tancuri, cu fonduri din bugetul Ministerului Apărării. Această decizie face parte dintr-un plan NATO care vizează mobilizarea rapidă a blindatelor în cazul unui război. Traseele strategice traversează țara de la vest la est și de la nord la sud.

România, obligată să construiască drumuri pentru război

Noile autostrăzi, stabilite la nivel NATO, trebuie să permită mișcarea rapidă a tancurilor, camioanelor militare și altor vehicule grele. În acest scop, România ar urma să aloce 1,5% din PIB pentru infrastructura militară, dintr-un buget total estimat la 5% din PIB în următorii 10 ani. Asta înseamnă aproximativ 3 miliarde de euro pentru drumuri strategice.

Primul coridor strategic intră în România prin Arad și merge până la Constanța, trecând prin Deva, Sibiu, Brașov, Ploiești și București. Este, practic, un drum rapid vest-est. Al doilea coridor începe în Lituania, trece prin Polonia și Slovacia, intră în România prin județul Bihor și continuă spre sud.

Al treilea traseu conectează vestul țării de sud, de la Timișoara la Calafat, via Drobeta Turnu Severin și Craiova. Aici vorbim de o zonă în care autostrăzile lipsesc cu desăvârșire, motiv pentru care lucrările pe care și le dorește NATO vor începe de la zero, conform Digi24.ro.

Tronsonul Sibiu – Brașov, deși esențial, încă nu e construit. Lipsesc și conexiunile între Oradea – Arad și Timișoara – Calafat, două dintre cele mai importante rute NATO. România trebuie să declare aceste drumuri „de interes militar” printr-o hotărâre a CSAT, ca să poată folosi fonduri speciale din bugetul Apărării.

De ce sunt aceste drumuri plătite de Armată

În caz de conflict, blindatele trebuie să ajungă în câteva ore dintr-o țară în alta. NATO vrea ca toate statele membre să fie legate prin infrastructură militară rapidă. România e una dintre țările-cheie, fiind la granița estică a alianței și având portul Constanța, un punct strategic.

Implementarea acestor proiecte vor fi posibile numai dacă se vor respecta anumite condiții. Mai exact, Guvernul României trebuie să își respecte angajamentul de creștere a bugetului Apărării. De asemenea, așa cum scrie mai sus, o altă condiție este ca traseele vizate să fie declarate drumuri de importanță militară printr-o decizie CSAT.

Care este reacția ta?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow