Orașele din România în care e cel mai bine să trăiești. Sunt cele mai bogate, au cei mai mulți bani de cheltuit și multe dintre ele sunt în jurul Bucureștiului

Te-ai întrebat vreodată care sunt orașele din România unde e cel mai bine să trăiești? Acestea se numără printre cele mai bogate din țară.

Jul 18, 2025 - 09:00
 0  0
Orașele din România în care e cel mai bine să trăiești. Sunt cele mai bogate, au cei mai mulți bani de cheltuit și multe dintre ele sunt în jurul Bucureștiului

Când vine vorba de orașele bogate din România, poate multe persoane cred că acolo unde e cea mai scumpă chirie se și trăiește cel mai bine. Adevărul este însă cu totul altul, după cum arată un clasament recent.

Care sunt orașele cele mai bogate din România

Datele centralizate de Ministerul Dezvoltării ne arată clar care sunt orașele cele mai bogate din România. Acestea se pot lăuda cu bugete generoase, iar în unele cazuri putem să vorbim despre sume record.

Surpriza o reprezintă însă faptul că deși mulți se gândeau că multe dintre ele sunt aproape de Cluj Napoca, un oraș unde prețurile de pe piața imobiliară au explodat, iată că adevărul este altul.

Începem topul cu cele mai bogate orașe din România cu Voluntari. Se află în județul Ilfov, aproape de Capitală, iar bugetul de aici e unul record, mai exact de 343,1 milioane de lei. Pe locul doi este tot un oraș de lângă București și anume Otopeni.

Aici, bugetul este 205,4 milioane de lei. Poziția a treia este ocupată de Mioveni din județul Argeș. Aici avem de asemenea un buget generos de 190,9 milioane de lei. Locul patru este ocupat de Popești-Leordeni cu un buget de 180,3 milioane de lei.

Topul cu orașele cele mai bogate din România continuă cu Cernavodă, din județul Constanța. Orașul se află pe locul 5 și are un buget de nu mai puțin de 157,5 milioane de lei. Următoarele locuri sunt ocupate de Năvodari, cu 153,1 milioane de lei, iar mai apoi urmează orașele precum Buftea, Pantelimon, Chitila și Bragadiru, toate din Ilfov.

Practic acest clasament reflectă modul în care investițiile și resursele sunt concentrate. Și se pare că multe orașe din județul Ilfov au într-adevăr bugete cât se poate de generoase și pot fi considerate cu adevărat bogate.

Care sunt cele mai bogate județe din România

Am aflat care sunt orașele cele mai bogate din România, însă la capitolul județe sunt câteva mici diferențe. Mai exact, cel mai bogat este chiar Bucureștiul, cu un buget considerabil.

Pe locul doi avem județul Cluj, urmat de județul Ilfov. Următorul loc este ocupat de Timiș, iar mai apoi Brașov și de abia pe locul șase avem și județul Constanța.

Topul celor mai bogate județe din România continuă cu Prahova, care de asemenea nu e foarte departe de Capitală. Pe locurile următoare avem, în ordine, Sibiu, Alba, dar și județul Gorj.

Care sunt cele mai sărace județe din România

După topul cu cele mai bogate orașe din România și cele mai bogate județe, este bine să știm și cine se află la polul opus. Există câteva zone din țară slab dezvoltate, care au și bugete reduse.

Se pare că cel mai sărac județ din România este chiar Vaslui. Acesta are un buget de până la 7 ori mai mic decât cel din București și se pare că aici stagnează lucrurile de ceva timp, după cum arată datele centralizate de autorități.

Topul celor mai sărace județe din România continuă cu Botoșani. Acest județ e urmat de Suceava, Giurgiu, care de altfel este și aproape de Capitală, iar mai apoi Neamț și Vrancea.

Alte județe sărace de la noi din țară sunt, în ordine, Bacău, Călărași, Galați, dar și Teleorman. În aceste cazuri vorbim despre niște bugete foarte mici și de foarte puține investiții.

Cum s-au dezvoltat orașele cele mai bogate din România

Poate multe persoane se întreabă cum au ajuns orașele de mai sus să fie cele mai bogate din România. În primul rând multe dintre ele sunt mari. Aici au sediile multe dintre marile companii, inclusiv bănci, multinaționale ori chiar instituții publice.

În același timp, în București și Ilfov sunt foarte mulți angajați cu salarii mai mari decât media națională, dar și multe firme profitabile. De cealaltă parte, dacă ar fi să facem o comparație cu Vaslui, situația e diferită.

În acest județ există în primul rând o lipsă de investiții private și locuri de muncă bine plătite. În același timp, în județe ca Vaslui, oportunitățile de angajare sunt limitate.

Firmele mari ocolesc aceste zone din cauza infrastructurii slabe, a lipsei de forță de muncă calificată și a distanței față de centrele economice mari. Iar acestea sunt doar o parte dintre motivele pentru care există astfel de diferențe.

Care este reacția ta?

like

dislike

love

funny

angry

sad

wow